Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Ny vd på SKB International

För en tid sedan fick SKB International en ny vd. Magnus Holmqvist är ansvarig för ett företag som drar nytta av SKB:s kunnande på kärnavfallsområdet. Han kan bland annat konstatera att Japan nu är tillbaka som en av de stora kunderna efter det som hände i Fukushima.

SKB International är ett vinstdrivande företag vars uppgift är att sälja sina tjänster på den internationella marknaden. Intresset från omvärlden är stort och bland kunderna finns ett 20-tal länder. Företaget har i många år bland annat arbetat med rena biståndsprojekt. Exempelvis har stora insatser gjorts för att hjälpa Baltikum och Ryssland att ta hand om sitt kärnavfall.

I dag finns de prioriterade kunderna i Storbritannien, Kanada och Japan.

– Vi har en bra plattform i världen och är väldigt välkända. Just de här tre länderna har aktiva avfallsprogram i dag och en inre drivkraft att komma framåt. Dessutom finns det finansiering, säger Magnus Holmqvist.

Brett kunnande

SKB International kan erbjuda ett brett kunnande i allt från rena teknikfrågor till frågor om acceptans och val av en lämplig plats för att anlägga ett slutförvar. Men att verka på en internationell marknad innebär också ett starkt beroende av omvärlden. I Japan arbetade SKB International mycket med platsvalsfrågor före 2011.

– Efter det som hände i Fukushima är den frågan helt död. Istället fokuserar japanerna på forskning och utveckling. De arbetar ännu mer intensivt på det området bland annat som en följd av det som hände i Fukushima. I dag är de en lika stor kund hos oss som de var före 2011, berättar Magnus Holmqvist.

Han har arbetat på SKB International sedan 2007. I grunden är han hydrolog och började sin yrkeskarriär på Geosigma. Som ny vd på SKB International hoppas han kunna utveckla verksamheten ytterligare.

– Det finns ett intresse, bland annat från Storbritannien, av att köpa befintlig teknik för att spara tid och pengar. Om tio år hoppas jag att vi har erfarenhet av att leverera och implementera SKB:s kompetens i form av kunskapspaket på olika områden.

Köper in resurser

Dotterbolaget bär sina egna kostnader och kan inte som moderbolaget, SKB, få finansiering via Kärnavfallsfonden. De 20-talet anställda har alla expertkunskaper men ofta köper SKB International också in resurser från moderbolaget och från konsultnätverket.

För SKB finns det flera fördelar med verksamheten. Genom de intäkter som genereras får SKB:s ägare (de svenska kraftbolagen) tillbaka en del av sin investering. SKB-personal får också möjligheter att jobba internationellt.

– Dessutom visar vår verksamhet att hela världen är intresserad av det SKB kommit fram till, säger Magnus Holmqvist.

Fakta

Namn: Magnus Holmqvist
Ålder: 45 år
Bor: Stockholm
Familj: Fru och en son
Intressen: Skridsko- och utförsåkning på vintern, kajakpaddling och vattenskidåkning på sommaren.
Bakgrund: Kommer ursprungligen från Nyköping. Hydrolog utbildad i Uppsala. Har jobbat på Geosigma innan han kom till SKB International 2007.
Aktuell: Efterträdde Claes Lindberg som vd för SKB International i november i år.

Nyheter

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Furetank utsedd till Årets Rederi 2024
Furetank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har mottagit utmärkelsen Årets Rederi av branschorganisationen Svensk Sjöfart. Utmärkelsen Årets Rederi, som instiftades av branschorganisationen Svensk Sjöfart förra året, har i syfte att hylla innovativa oc…

Publicerad: 3 maj 2024

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

Publicerad: 4 december 2012