Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Ny vd på SKB International

För en tid sedan fick SKB International en ny vd. Magnus Holmqvist är ansvarig för ett företag som drar nytta av SKB:s kunnande på kärnavfallsområdet. Han kan bland annat konstatera att Japan nu är tillbaka som en av de stora kunderna efter det som hände i Fukushima.

SKB International är ett vinstdrivande företag vars uppgift är att sälja sina tjänster på den internationella marknaden. Intresset från omvärlden är stort och bland kunderna finns ett 20-tal länder. Företaget har i många år bland annat arbetat med rena biståndsprojekt. Exempelvis har stora insatser gjorts för att hjälpa Baltikum och Ryssland att ta hand om sitt kärnavfall.

I dag finns de prioriterade kunderna i Storbritannien, Kanada och Japan.

– Vi har en bra plattform i världen och är väldigt välkända. Just de här tre länderna har aktiva avfallsprogram i dag och en inre drivkraft att komma framåt. Dessutom finns det finansiering, säger Magnus Holmqvist.

Brett kunnande

SKB International kan erbjuda ett brett kunnande i allt från rena teknikfrågor till frågor om acceptans och val av en lämplig plats för att anlägga ett slutförvar. Men att verka på en internationell marknad innebär också ett starkt beroende av omvärlden. I Japan arbetade SKB International mycket med platsvalsfrågor före 2011.

– Efter det som hände i Fukushima är den frågan helt död. Istället fokuserar japanerna på forskning och utveckling. De arbetar ännu mer intensivt på det området bland annat som en följd av det som hände i Fukushima. I dag är de en lika stor kund hos oss som de var före 2011, berättar Magnus Holmqvist.

Han har arbetat på SKB International sedan 2007. I grunden är han hydrolog och började sin yrkeskarriär på Geosigma. Som ny vd på SKB International hoppas han kunna utveckla verksamheten ytterligare.

– Det finns ett intresse, bland annat från Storbritannien, av att köpa befintlig teknik för att spara tid och pengar. Om tio år hoppas jag att vi har erfarenhet av att leverera och implementera SKB:s kompetens i form av kunskapspaket på olika områden.

Köper in resurser

Dotterbolaget bär sina egna kostnader och kan inte som moderbolaget, SKB, få finansiering via Kärnavfallsfonden. De 20-talet anställda har alla expertkunskaper men ofta köper SKB International också in resurser från moderbolaget och från konsultnätverket.

För SKB finns det flera fördelar med verksamheten. Genom de intäkter som genereras får SKB:s ägare (de svenska kraftbolagen) tillbaka en del av sin investering. SKB-personal får också möjligheter att jobba internationellt.

– Dessutom visar vår verksamhet att hela världen är intresserad av det SKB kommit fram till, säger Magnus Holmqvist.

Fakta

Namn: Magnus Holmqvist
Ålder: 45 år
Bor: Stockholm
Familj: Fru och en son
Intressen: Skridsko- och utförsåkning på vintern, kajakpaddling och vattenskidåkning på sommaren.
Bakgrund: Kommer ursprungligen från Nyköping. Hydrolog utbildad i Uppsala. Har jobbat på Geosigma innan han kom till SKB International 2007.
Aktuell: Efterträdde Claes Lindberg som vd för SKB International i november i år.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 4 december 2012