Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Ny vd på SKB International

För en tid sedan fick SKB International en ny vd. Magnus Holmqvist är ansvarig för ett företag som drar nytta av SKB:s kunnande på kärnavfallsområdet. Han kan bland annat konstatera att Japan nu är tillbaka som en av de stora kunderna efter det som hände i Fukushima.

SKB International är ett vinstdrivande företag vars uppgift är att sälja sina tjänster på den internationella marknaden. Intresset från omvärlden är stort och bland kunderna finns ett 20-tal länder. Företaget har i många år bland annat arbetat med rena biståndsprojekt. Exempelvis har stora insatser gjorts för att hjälpa Baltikum och Ryssland att ta hand om sitt kärnavfall.

I dag finns de prioriterade kunderna i Storbritannien, Kanada och Japan.

– Vi har en bra plattform i världen och är väldigt välkända. Just de här tre länderna har aktiva avfallsprogram i dag och en inre drivkraft att komma framåt. Dessutom finns det finansiering, säger Magnus Holmqvist.

Brett kunnande

SKB International kan erbjuda ett brett kunnande i allt från rena teknikfrågor till frågor om acceptans och val av en lämplig plats för att anlägga ett slutförvar. Men att verka på en internationell marknad innebär också ett starkt beroende av omvärlden. I Japan arbetade SKB International mycket med platsvalsfrågor före 2011.

– Efter det som hände i Fukushima är den frågan helt död. Istället fokuserar japanerna på forskning och utveckling. De arbetar ännu mer intensivt på det området bland annat som en följd av det som hände i Fukushima. I dag är de en lika stor kund hos oss som de var före 2011, berättar Magnus Holmqvist.

Han har arbetat på SKB International sedan 2007. I grunden är han hydrolog och började sin yrkeskarriär på Geosigma. Som ny vd på SKB International hoppas han kunna utveckla verksamheten ytterligare.

– Det finns ett intresse, bland annat från Storbritannien, av att köpa befintlig teknik för att spara tid och pengar. Om tio år hoppas jag att vi har erfarenhet av att leverera och implementera SKB:s kompetens i form av kunskapspaket på olika områden.

Köper in resurser

Dotterbolaget bär sina egna kostnader och kan inte som moderbolaget, SKB, få finansiering via Kärnavfallsfonden. De 20-talet anställda har alla expertkunskaper men ofta köper SKB International också in resurser från moderbolaget och från konsultnätverket.

För SKB finns det flera fördelar med verksamheten. Genom de intäkter som genereras får SKB:s ägare (de svenska kraftbolagen) tillbaka en del av sin investering. SKB-personal får också möjligheter att jobba internationellt.

– Dessutom visar vår verksamhet att hela världen är intresserad av det SKB kommit fram till, säger Magnus Holmqvist.

Fakta

Namn: Magnus Holmqvist
Ålder: 45 år
Bor: Stockholm
Familj: Fru och en son
Intressen: Skridsko- och utförsåkning på vintern, kajakpaddling och vattenskidåkning på sommaren.
Bakgrund: Kommer ursprungligen från Nyköping. Hydrolog utbildad i Uppsala. Har jobbat på Geosigma innan han kom till SKB International 2007.
Aktuell: Efterträdde Claes Lindberg som vd för SKB International i november i år.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 4 december 2012