Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Ny scout ska leta bra idéer

Efter mer än 30 års forskning och teknikutveckling har SKB många uppfinningar i sin portfölj. Nu har SKB utnämnt en särskild idéscout som ska nosa rätt på de bästa idéerna och se till att de slussas ut på en marknad.

Olle Zellman har arbetat på SKB i 27 år och har kännedom om det mesta som rör sig inom företagets väggar. Det har han stor nytta av sedan han blivit utsedd till SKB:s särskilda idéscout.

– Vi har länge försökt jobba för att det ska bli spin-off-effekter av SKB:s verksamhet, men det är föst nu som en enskild person har uppdraget att jobba med det konkret, berättar han.

Många bra idéer

En man i halvfigur står i en trappa. Foto: SKB.

Olle Zellman. Foto: SKB.

Olle Zellman började sitt nya uppdrag vid årsskiftet och hade redan i februari fått kontakt med ett tiotal kolleger som presenterat intressanta uppslag.

– Nu återstår att hitta någon som vill kommersialisera dem, en person som vill starta ett företag eller kanske ett befintligt företag som kan utveckla dem. Där har jag stor hjälp av SKB Näringslivsutveckling, SKB Nu, som har ett brett kontaktnät med företag som entreprenörer i regionerna runt Oskarshamn och Östhammar.

Det är kanske inte så konstigt att ett företag som SKB ruvar på en hel massa uppfinningar. I mer än 30 år har man arbetat med teknikutveckling och forskning, något som föder tankar om nya metoder, tillämpningar eller kanske helt nya produkter som kan användas inom helt andra branscher.

Skapar jobb och nya företag

Ovanligare är nog att ett företag vill dela med sig av sin uppfinningsrikedom på det här sättet. Men SKB, och även SKB:s ägare, ser bara fördelar.

– På det här sättet kan vi stärka SKB:s arbete att skapa jobb och nya företag i de två kommuner – Oskarshamn och Östhammar – där vi är verksamma. Därför är det här särskilt lämpligt för oss, kommenterar SKB:s vd Christopher Eckerberg.

Friktionssvetsning

En av de idéer som funnits länge handlar om den teknik för friktionssvetsning som utvecklats vid SKB:s Kapsellaboratorium i Oskarshamn. SKB behöver den för att svetsa ihop kopparkapslar med använt kärnbränsle, men även andra användningsområden är möjliga. Nu utreds förutsättningarna att bilda ett internationellt svetscentrum på Kapsellaboratoriet.

– Här finns det redan ett etablerat samarbete mellan SKB, KTH, Svetskommissionen och lokala företag. Idén handlar mer om att sy ihop en organisation och formalisera ett samarbete som redan finns och utifrån det vidareutveckla tekniken för friktionssvetsningen för tillämpning inom andra områden, menar Olle Zellman.

När väl en idé parats ihop med någon som vill och kan genomföra den slussar Olle Zellman vidare till andra organisationer som kan hjälpa i gång det nya företaget, exempelvis Almi, Atrinova i Oskarshamn och Uppsala Innovation Center, UIC.

Uppdraget som idéscout pågår fram till och med 2015, då en utvärdering ska göras.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 7 april 2014