Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Claes Thegerström prisas för sin livsgärning. Foto: Lasse Modin.

Livsgärning prisas

Claes Thegerström, SKB:s förre vd, har sysslat med kärnavfallsfrågan nästan hela sitt yrkesliv. Som en diversehandlare i vetenskap, teknik och samhällskontakter har han lotsat Sverige mot målet – ett säkert slutförvar för använt kärnbränsle. För sin livsgärning får han nu WMS Lifetime Achievement Award.

Priset delas ut av den ideella organisation i USA som ligger bakom konferensen WM (Waste Management) Symposia. Claes Thegerström nominerades till utmärkelsen av representanter från mer än tolv länder och ett antal organisationer, däribland EU och atomenergiorganet IAEA.

I motiveringarna framhålls hans tekniska kompetens. Men också hans insatser för att skapa förståelse bland allmänheten för vikten av en långsiktig lösning för högaktivt kärnavfall. Och för att han lyckats hitta inte bara en – utan två kommuner – som kan tänka sig att låta SKB anlägga ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Porträtt Claes Thegerström. Foto: Lasse Modin

Claes Thegerström.

– Jag antar att jag får det här priset i första hand för de tio år som jag varit vd för SKB. Jag blir nog lite av en symbol för det svenska programmet och för företagets framgångar, säger Claes Thegerström med sedvanlig blygsamhet.

Ett lagarbete

Han kallar det ett lagarbete, men det är ett lagarbete där han själv haft en framträdande roll. Sedan han klev in på företaget 1982 har han sett organisationen växa från 20 till 500 personer. Han var med i slutfasen av framtagandet av KBS-3-metoden (hela systemet för slutförvaring av använt kärnbränsle), i arbetet med säkerhetsanalysen, och inte minst, som ansvarig för lokaliseringsprocessen.

Det senare var en lång resa där målet länge syntes avlägset.
– Även om regeringen och kommunerna inte har fattat sitt slutgiltiga beslut, så känns det ändå självklart i dag att vi har en plats. Men när vi började 1991 rådde stor osäkerhet om ens någon kommun ville diskutera saken med oss. Höjdpunkten för mig var absolut när vi kunde tillkännage att SKB valt Forsmark som en lämplig plats för Kärnbränsleförvaret 2009.

Stora utmaningar

Tekniskt har det funnits många utmaningar. Men det mänskliga har varit svårare – och minst lika kul. Med diplomati och social kompetens har Claes Thegerström mött många tuffa debattörer, och en ibland både orolig och skeptisk allmänhet.

– Det roligaste är när man kan bryta sig igenom den där muren och nå fram med informationen. Jag har till exempel många fina minnen av förstudierna i Storuman och Malå trots att det också var en väldigt tuff tid.

För Norrlandskommunerna ville inte veta av SKB och företagets planer, och motståndet var starkt även på andra håll i Sverige. En av de lustigare episoderna är historien om hur Claes Thegerström fick åka upp till de aktivister som i åratal vaktat Kynnefjäll mot provborrningar för att högtidligt lova att där tänkte SKB i alla fall inte anlägga slutförvaret.

I dag har han sedan några år tillbaka lämnat vd-posten vidare till Christopher Eckerberg. Numera arbetar han för det egna konsultföretaget. Fortfarande med kärnavfallet som huvudfokus, bland annat som styrelseledamot i den engelska motsvarigheten till SKB och mindre deluppdrag i Sverige och i Frankrike. Men i ett mindre hektiskt tempo än förut.

Ta emot pris

I mars månad åker han till WM2015 i Phoenix för att ta emot sitt pris. Faktum är att han är en av få utländska medborgare som fått utmärkelsen. Fast Claes Thegerström själv gör sin vana trogen ingen stor sak av det hela.

– Det är alltid trevligt att bli uppmärksammad, säger han bara helt kort.

MER INFORMATION

Läs mer om Kärnbränsleförvaret

Nyheter

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Furetank utsedd till Årets Rederi 2024
Furetank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har mottagit utmärkelsen Årets Rederi av branschorganisationen Svensk Sjöfart. Utmärkelsen Årets Rederi, som instiftades av branschorganisationen Svensk Sjöfart förra året, har i syfte att hylla innovativa oc…

Publicerad: 3 maj 2024

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

Publicerad: 29 januari 2015