Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson, klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och SKB:s vd Johan Dasht under besöket i SKB:s mellanlager Clab i Oskarshamn. Foto: Philip Rosén

Klimat- och miljöministern besökte SKB:s mellanlager

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll besökte i dag SKB:s mellanlager för använt kärnbränsle, Clab, i Oskarshamn.

– Sverige blir världsledande i att ta hand om avfallet. Vi tar ansvar för vårt avfall och vi överlåter inte det till kommande generationer. Oskarshamns kommun och SKB visar ledarskap och ansvar för Sveriges energiförsörjning, säger Annika Strandhäll.

– Vi tackar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll för dagens besök på vårt mellanlager Clab i Oskarshamn. Clab är en avgörande anläggning för svensk elproduktion och just nu pågår tillståndsprövningen för utökad lagringskapacitet, säger SKB:s vd Johan Dasht.

Regeringen fattade den 27 januari i år beslut om att ge SKB tillstånd att uppföra ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Tillståndsprövningen som pågått sedan SKB skickade in ansökningarna 2011 fortsätter i mark-och miljödomstolen och hos Strålsäkerhetsmyndigheten, som ska sätta detaljerade villkor för den kommande verksamheten.

Frågan om utökad lagring i Clab hanteras i ett separat spår efter att regeringen förra sommaren bröt ut frågan ur den övergripande slutförvarsansökan. Mark- och miljödomstolens huvudförhandling i villkorsprövningen för Clab sker i Oskarshamn den 24-25 maj.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 25 april 2022