Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Det som lockar Johan Dasht med det nya jobbet som vd för SKB är förutom uppdraget också den stora bredden.
– Vi är många individer med ett brett spektrum av kompetenser som tillsammans ska leverera ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

SKB:s nya vd:

”Jag målar hellre med de stora penseldragen”

Han är civilingenjören från Norrland som efter en spikrak karriär på Oskarshamns kärnkraftverk byter elproduktion mot avfallshantering. Johan Dasht tar nu klivet över till SKB och sedan 1 mars är han företagets vd.

– Jag är oerhört ödmjuk inför uppgiften och inser att jag har massor att lära. Men det som lockar är framför allt uppdraget i sig. Det är vår generation som ska ta hand om det radioaktiva avfallet och det är vi på SKB som ska göra det i praktiken. Det uppdraget känns mycket meningsfullt och lockande.

Johan Dasht är full av förväntan inför det nya jobbet när Lagerbladet träffar honom en gråkulen februaridag. Vid detta möte har han inte börjat ännu men han vet exakt vad som står överst på agendan när han i mars tar över vd-stolen efter Eva Halldén, som går i pension.

– Inledningsvis ska jag bygga upp ett nytt kontaktnät inom och utanför SKB samt lära känna Östhammars kommun. Jag ska naturligtvis lära mig mer om SKB som företag och jag ser fram emot att träffa mina nya kollegor i Stockholm, Oskarshamn, Forsmark och Östhammar.

Från trainee till vd

Det är nu 15 år sedan han besökte arbetsförmedlingens webbplats för att leta en traineetjänst. En enda annons fanns, och det var på Oskarshamns kärnkraftverk. Med en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en forskarutbildning i tillämpad matematik i

bagaget, tog han chansen och flyttade från Luleå, 130 mil söderut. Drygt 10 år senare hade han nått toppen och tillträdde som Oskarshamns kärnkraftverks vd.

– Jag upplevs av min omgivning som tydlig, med högt tempo och engagerad i många frågeställningar. Det ligger något i det och det brukar smitta av sig, säger Johan med ett leende.

Trots att han inte är speciellt intresserad av sport så är det ändå liknelser med ishockeyn och fotboll som dyker upp när han fortsätter att beskriva sig som företagsledare.

– Jag är oerhört fascinerad av hur ett lag kan lyfta sig och bli riktigt bra genom ledarskap. Det handlar om att våga drömma om något annat, likrikta krafterna och göra allt som behövs för att ta sig dit. Det är samma sak i ett företag. Mitt jobb som vd är att få fram det bästa ur företaget och av de människor som arbetar där och skapa många ledare, det är så man kan nå framgång.

Resande blir vardag

Att Johan Dasht nu ska basa för ett företag som har medarbetare spridda på flera platser i landet ser han inte som något bekymmer. Väskan ska packas på samma sätt därhemma i lägenheten i Oskarshamn oavsett om det bär av till Stockholm, Forsmark eller någon annanstans i världen. Han är hellre ute i verksamheten än tjänsterummet, och räknar med att det blir en del tjänsteresor.

Privat är det något helt annat, där är resandet avkoppling och återhämtning. Att resa tillsammans med 12-årige sonen, David, är ett bra sätt att få egen tid tillsammans utan att störas av jobb eller läxor. Varje år vandrar de tillsammans i fjällen.

– Det är inte bara en vandring i fantastisk natur, utan även en resa inombords, menar Johan.

Jobbar med de stora penseldragen

På fritiden står han gärna i köket i timtal och lagar mat åt familj och vänner. Trots att han detaljerat kan beskriva hur hans version av en vällagad Risotto ska vara, följer han i stort sett aldrig ett recept.

– Nej, jag är faktiskt ganska ointresserad av detaljer utan jobbar hellre med de stora penseldragen. Jag kan titta på ett recept som jag gillar och långt senare gör jag det på mitt sätt, säger Johan Dasht.

När han nu tillträder som vd för SKB är kanske de allra största penseldragen redan satta. Fast med tanke på SKB:s breda palett, med alltifrån drift av befintliga anläggningar till planering och byggande av nya, kommer det nog finnas gott om utrymme för Johan Dasht att fylla på med egna färger.

FAKTA

Namn: Johan Dasht.

Ålder: 44 år.

Fritidsintressen: Tränar på gym, matlagning, fjällvandring och läser väldigt mycket ”Jag plöjer allt från fakta till skönlitteratur”.

Utbildning: Civilingenjörsexamen och en forskarutbildning.

i form av en licentiatexamen från Luleå tekniska universitet samt en MBA, Master of Business Administration, vid Handelshögskolan

i Stockholm.

Fördel med att jobba i kärnkraftsbranschen: ”Att få jobba med kombinationen människor, teknik och organisation. Jag gillar stora

komplexa organisationer med en stor bredd av kompetenser. ”

Bor: I Oskarshamn

Familj: Sonen David, 12 år

Nyheter

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Furetank utsedd till Årets Rederi 2024
Furetank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har mottagit utmärkelsen Årets Rederi av branschorganisationen Svensk Sjöfart. Utmärkelsen Årets Rederi, som instiftades av branschorganisationen Svensk Sjöfart förra året, har i syfte att hylla innovativa oc…

Publicerad: 3 maj 2024

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

Publicerad: 25 mars 2020