Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Det som lockar Johan Dasht med det nya jobbet som vd för SKB är förutom uppdraget också den stora bredden.
– Vi är många individer med ett brett spektrum av kompetenser som tillsammans ska leverera ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

SKB:s nya vd:

”Jag målar hellre med de stora penseldragen”

Han är civilingenjören från Norrland som efter en spikrak karriär på Oskarshamns kärnkraftverk byter elproduktion mot avfallshantering. Johan Dasht tar nu klivet över till SKB och sedan 1 mars är han företagets vd.

– Jag är oerhört ödmjuk inför uppgiften och inser att jag har massor att lära. Men det som lockar är framför allt uppdraget i sig. Det är vår generation som ska ta hand om det radioaktiva avfallet och det är vi på SKB som ska göra det i praktiken. Det uppdraget känns mycket meningsfullt och lockande.

Johan Dasht är full av förväntan inför det nya jobbet när Lagerbladet träffar honom en gråkulen februaridag. Vid detta möte har han inte börjat ännu men han vet exakt vad som står överst på agendan när han i mars tar över vd-stolen efter Eva Halldén, som går i pension.

– Inledningsvis ska jag bygga upp ett nytt kontaktnät inom och utanför SKB samt lära känna Östhammars kommun. Jag ska naturligtvis lära mig mer om SKB som företag och jag ser fram emot att träffa mina nya kollegor i Stockholm, Oskarshamn, Forsmark och Östhammar.

Från trainee till vd

Det är nu 15 år sedan han besökte arbetsförmedlingens webbplats för att leta en traineetjänst. En enda annons fanns, och det var på Oskarshamns kärnkraftverk. Med en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en forskarutbildning i tillämpad matematik i

bagaget, tog han chansen och flyttade från Luleå, 130 mil söderut. Drygt 10 år senare hade han nått toppen och tillträdde som Oskarshamns kärnkraftverks vd.

– Jag upplevs av min omgivning som tydlig, med högt tempo och engagerad i många frågeställningar. Det ligger något i det och det brukar smitta av sig, säger Johan med ett leende.

Trots att han inte är speciellt intresserad av sport så är det ändå liknelser med ishockeyn och fotboll som dyker upp när han fortsätter att beskriva sig som företagsledare.

– Jag är oerhört fascinerad av hur ett lag kan lyfta sig och bli riktigt bra genom ledarskap. Det handlar om att våga drömma om något annat, likrikta krafterna och göra allt som behövs för att ta sig dit. Det är samma sak i ett företag. Mitt jobb som vd är att få fram det bästa ur företaget och av de människor som arbetar där och skapa många ledare, det är så man kan nå framgång.

Resande blir vardag

Att Johan Dasht nu ska basa för ett företag som har medarbetare spridda på flera platser i landet ser han inte som något bekymmer. Väskan ska packas på samma sätt därhemma i lägenheten i Oskarshamn oavsett om det bär av till Stockholm, Forsmark eller någon annanstans i världen. Han är hellre ute i verksamheten än tjänsterummet, och räknar med att det blir en del tjänsteresor.

Privat är det något helt annat, där är resandet avkoppling och återhämtning. Att resa tillsammans med 12-årige sonen, David, är ett bra sätt att få egen tid tillsammans utan att störas av jobb eller läxor. Varje år vandrar de tillsammans i fjällen.

– Det är inte bara en vandring i fantastisk natur, utan även en resa inombords, menar Johan.

Jobbar med de stora penseldragen

På fritiden står han gärna i köket i timtal och lagar mat åt familj och vänner. Trots att han detaljerat kan beskriva hur hans version av en vällagad Risotto ska vara, följer han i stort sett aldrig ett recept.

– Nej, jag är faktiskt ganska ointresserad av detaljer utan jobbar hellre med de stora penseldragen. Jag kan titta på ett recept som jag gillar och långt senare gör jag det på mitt sätt, säger Johan Dasht.

När han nu tillträder som vd för SKB är kanske de allra största penseldragen redan satta. Fast med tanke på SKB:s breda palett, med alltifrån drift av befintliga anläggningar till planering och byggande av nya, kommer det nog finnas gott om utrymme för Johan Dasht att fylla på med egna färger.

FAKTA

Namn: Johan Dasht.

Ålder: 44 år.

Fritidsintressen: Tränar på gym, matlagning, fjällvandring och läser väldigt mycket ”Jag plöjer allt från fakta till skönlitteratur”.

Utbildning: Civilingenjörsexamen och en forskarutbildning.

i form av en licentiatexamen från Luleå tekniska universitet samt en MBA, Master of Business Administration, vid Handelshögskolan

i Stockholm.

Fördel med att jobba i kärnkraftsbranschen: ”Att få jobba med kombinationen människor, teknik och organisation. Jag gillar stora

komplexa organisationer med en stor bredd av kompetenser. ”

Bor: I Oskarshamn

Familj: Sonen David, 12 år

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 25 mars 2020