Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Jan Stangebye, SKB:s biträdande säkerhetschef, delar sin tillvaro mellan Östhammar och storstaden Wien. Foto: Lasse Modin.

Jobb med säkerhet för IAEA

Från den lugna småstadsidyllen Östhammar till den pulserande storstaden Wien, från ett litet pipande fönsterlarm på kontoret till kärnteknisk säkerhet på världsnivå. Kontrasterna är många för SKB:s biträdande säkerhetsskyddschef Jan Stangebye.

– Just därför är det så spännande, och jag känner att jag fått en unik chans att vara med i den internationella utvecklingen, säger Jan Stangebye.

Han bor och jobbar i Östhammar men arbetar med jämna mellanrum veckovis på internationella atomenergiorganet IAEA:s huvudkontor i Wien tillsammans med experter från hela världen.

– Jag är involverad i två spännande projekt. Dels sitter jag som ordförande i en arbetsgrupp som tar fram modeller för hur man analyserar det fysiska skyddet vid kärntekniska anläggningar, dels i en grupp där vi tar fram handledningar för övningsmodeller för kärntekniska transporter, berättar Jan Stangebye.

Experter från hela världen

IAEA är FN:s gemensamma organ för atomenergi och bildades redan 1957. Medlemsländerna bidrar med experter till huvudkontoret i Wien.

– Alla har en sak gemensamt – då spelar det ingen roll om man är ryss eller amerikan eller korean – att jobba för säker hantering, säger Jan som upplever det mycket stimulerande. Men det blir långa dagar och inte så mycket tid för att besöka de berömda glassbarerna i närheten av Stephansdomen.

– Fast jag har i alla fall varit på Spanska ridskolan, säger 37-åringen som sysslat med säkerhet i nästan hela sitt vuxna liv. Han har varit inom försvaret, jobbat som militärpolis och skyddsvakt men är även utbildad jägmästare.

Sigrid röner intresse

I projektet för att ta fram handledningar för övningsmodeller för kärntekniska transporter röner SKB:s transporter på havet, med nya Sigrid, stort intresse.

– Nästa år kommer vi inte bara att simulera övningar utan förhoppningen är att SKB ska kunna genomföra en fullskalig fältövning och att den kommer att ske i Sverige.

I det andra projektet med att ta fram analysmodeller för fysiskt skydd kring kärnkraftverk, bestrålningsanläggningar, radioaktivt avfall och kärntekniska transporter handlar det bland annat om att bygga upp hypotetiska anläggningar med simulerade verksamheter. Allt för att hitta modeller för att kunna analysera och hjälpa alla länder till ännu större säkerhet.

– Det är förstås stor skillnad på de olika nationernas förutsättningar och vi kan konstatera att vi i Sverige ligger långt framme och tänker smart. Givetvis gäller det att vara långsiktig, menar Jan Stangebye som kommer att ha det här uppdraget i minst tre år till.

Daglig verksamhet

Om en månad är det dags igen för en vecka i Wien. Mellan de internationella veckorna blir det mycket hemjobb.

– Samtidigt är det nyttigt att ha fortfästet i den dagliga verksamheten med säkerhetsskyddet i stort och smått. Vi får aldrig slappna av när det gäller detaljer, avslutar Jan Stangebye.

Nyheter

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Furetank utsedd till Årets Rederi 2024
Furetank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har mottagit utmärkelsen Årets Rederi av branschorganisationen Svensk Sjöfart. Utmärkelsen Årets Rederi, som instiftades av branschorganisationen Svensk Sjöfart förra året, har i syfte att hylla innovativa oc…

Publicerad: 3 maj 2024

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Publicerad: 9 maj 2014