Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Det här var den syn som mötte Östhammars kommunalråd när hon kom till Vegakontoret för en tid sedan för att möte en grupp japanska journalister. Foto: Eva Nevelius

Japanska nyhetsmedier på besök

Ett 20-tal representanter för stora japanska nyhetsredaktionerna besökte nyligen Sverige och SKB. Störst förundran väckte det lokala stödet för slutförvarsplanerna i Östhammars kommun.

Innan gruppen kom fram till Forsmark och Vegakontoret stannade de en snickare på gatan inne i Östhammar för att fråga om hans inställning till det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle. Tolken Lena Lindahl berättar att han fick svara på frågan om han verkligen inte kände någon oro inte bara en utan hela sex gånger.

Hon förklarar att allt som har med kärnkraft att göra är en känslig fråga i Japan, inte minst efter det som hände i Fukushima. Samtliga japanska kärnkraftverk stängdes av efter katastrofen, men det finns ansökningar från företagen om att starta några av reaktorerna igen. I samband med detta har också slutförvarsfrågan fått ny aktualitet.

Skur av frågor

När de japanska journalisterna nu mötte kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) hade de svårt att förstå varför Östhammars kommun hittills haft en positiv inställning till ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.

– Vi är vana vid kärnkraft och att informera oss om svåra frågor. Om det visar sig att det här är en säker plats så kan vi också tänka oss att ha slutförvaret här, sade hon bland annat.

Sedan följde en skur av frågor om allt från vilken religion vi har i Sverige till om det finns någon fiskeby i närheten av Forsmark.

Journalisterna hade ett digert program under de tre dagar de befann sig i Sverige. Först besökte de SKB:s forskningsanläggning Äspölaboratoriet och Mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn. Dag två var de i Stockholm för att intervjua energiminister Ibrahim Baylan (S), Strålsäkerhetsmyndigheten och SKB:s vd Christopher Eckerberg. Därefter var det Östhammar och Forsmarks tur.

Stora redaktioner

Journalistgruppen representerade några av de riktigt stora nyhetsredaktionerna i Japan som NHK (National Broadcasting Corporation, motsvarigheten till Sveriges Television), nyhetsbyrån Kyodo (motsvarigheten till TT) och de stora dagstidningarna med miljonupplagor som Mainichi, Yomiuri och Asahi.

MER INFORMATION

Nyheter

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Furetank utsedd till Årets Rederi 2024
Furetank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har mottagit utmärkelsen Årets Rederi av branschorganisationen Svensk Sjöfart. Utmärkelsen Årets Rederi, som instiftades av branschorganisationen Svensk Sjöfart förra året, har i syfte att hylla innovativa oc…

Publicerad: 3 maj 2024

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

Publicerad: 10 februari 2015