Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Det här var den syn som mötte Östhammars kommunalråd när hon kom till Vegakontoret för en tid sedan för att möte en grupp japanska journalister. Foto: Eva Nevelius

Japanska nyhetsmedier på besök

Ett 20-tal representanter för stora japanska nyhetsredaktionerna besökte nyligen Sverige och SKB. Störst förundran väckte det lokala stödet för slutförvarsplanerna i Östhammars kommun.

Innan gruppen kom fram till Forsmark och Vegakontoret stannade de en snickare på gatan inne i Östhammar för att fråga om hans inställning till det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle. Tolken Lena Lindahl berättar att han fick svara på frågan om han verkligen inte kände någon oro inte bara en utan hela sex gånger.

Hon förklarar att allt som har med kärnkraft att göra är en känslig fråga i Japan, inte minst efter det som hände i Fukushima. Samtliga japanska kärnkraftverk stängdes av efter katastrofen, men det finns ansökningar från företagen om att starta några av reaktorerna igen. I samband med detta har också slutförvarsfrågan fått ny aktualitet.

Skur av frågor

När de japanska journalisterna nu mötte kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) hade de svårt att förstå varför Östhammars kommun hittills haft en positiv inställning till ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.

– Vi är vana vid kärnkraft och att informera oss om svåra frågor. Om det visar sig att det här är en säker plats så kan vi också tänka oss att ha slutförvaret här, sade hon bland annat.

Sedan följde en skur av frågor om allt från vilken religion vi har i Sverige till om det finns någon fiskeby i närheten av Forsmark.

Journalisterna hade ett digert program under de tre dagar de befann sig i Sverige. Först besökte de SKB:s forskningsanläggning Äspölaboratoriet och Mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn. Dag två var de i Stockholm för att intervjua energiminister Ibrahim Baylan (S), Strålsäkerhetsmyndigheten och SKB:s vd Christopher Eckerberg. Därefter var det Östhammar och Forsmarks tur.

Stora redaktioner

Journalistgruppen representerade några av de riktigt stora nyhetsredaktionerna i Japan som NHK (National Broadcasting Corporation, motsvarigheten till Sveriges Television), nyhetsbyrån Kyodo (motsvarigheten till TT) och de stora dagstidningarna med miljonupplagor som Mainichi, Yomiuri och Asahi.

MER INFORMATION

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 10 februari 2015