Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Kajsa Engholm är skolinformatör på SKB och Spiros Toulikas arbetar på SKB Näringslivsutveckling. Foto: SKB.

Innovativa ungdomar i Oskarshamn

För första gången någonsin har en lokal Blixtlåset-final genomförts på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Blixlåset drivs i samarbete med bland annat Teknikcollege och är de svenska gymnasiemästerskapen i innovationer.

SKB deltog med två jury-medlemmar; Spiros Toulikas och Kajsa Engholm.

Teknikprogrammets årskurs tvåor har under hösten funderat kring innovationer och idéer och därefter fortsatt med att ta fram modeller. Ett tiotal grupper bestående av tre–fyra elever presenterade sina innovativa idéer för en jury bestående av representanter från både skola och näringsliv.

Idéerna handlade om allt från godispåsar med extra fack för godispapper och hopfällbara galgar till lösningar för hur kablage ska dras i fastigheter vid nybyggnation och verktyg som kan hjälpa människor med greppsvårigheter. När de presenterade sina idéer var det viktiga inte presentationen i sig utan hur de kunde förklara nyttan med innovationen, hur tankarna gick för att leda fram till den, om den fungerar i dagsläget eller om de tagit fram en prototyp och om den kommer att gå att sälja i framtiden.

Regionfinal i Värnamo

Fyra av grupperna gick vidare till regionfinal i Värnamo längre fram i vår. Ytterligare en grupp kommer att utses av Teknikprogrammets arbetslag.

Flera av grupperna kommer fortsätta att arbeta med sina idéer som företag inom Ung Företagsamhet i årskurs 3.

– Jag är väldigt imponerad av ungdomarna. De är otroligt kreativa och vi fick många bra idéer presenterade för oss i dag, säger Kajsa Engholm.

– Oskarshamn må ligga på infrastrukturens baksida, men om fem år ligger vi på innovationernas framsida, visionerar eldsjälen bakom Blixtlåset på Oscarsgymnasiet, läraren Hanna Sandqvist.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 16 januari 2020