Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Geologen Sara Eklöf från Dannemora Mineral samtalade länge med Inger Nordholm på SKB i Forsmark. Foto: Lasse Modin

Gruvpersonal på SKB-besök

Nyligen kom en grupp med uppsagda tjänstemän från Dannemora Mineral på besök till SKB i Forsmark. Sedan gruvan gått i konkurs ser de sig om efter nya jobb och SKB vill gärna ta reda på vilken kompetens som finns att tillgå.

Efter beskedet om Dannemora Minerals konkurs arrangerades en träff för personalen av Arbetsförmedlingen och Östhammars kommun i Österbybruk i april. Där deltog 10–15 företag. Från SKB i Forsmark/Östhammar fanns både Åsa Lindwall från personalenheten och Hanna Karlsson från kommunikation på plats.

Martin Björnström och Eric Wallström pratar med Åsa Lindwall på personalenheten på SKB. Foto: Lasse Modin

Martin Björnström och Eric Wallström pratar med Åsa Lindwall på personalenheten på SKB. Foto: Lasse Modin

– Det bildades genast en lång kö vid vårt bord. Det var tydligt att intresset för att prata med oss var väldigt stort, berättar Åsa Lindwall.

SKB tog därefter initiativ till att bjuda in tjänstemannagruppen, som kan ha kompetenser som intresserar företaget, på ett studiebesök. Tjänstemännen fick en visning av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) och fick träffa ett antal SKB-are som kunde berätta om den verksamhet som bedrivs i dag och de stora projekt som väntar framöver. De kollektivanställda kommer att få samma möjlighet vid ett senare tillfälle.

– Vi kan naturligtvis inte lova någon jobb men vi har ett antal tjänster ute just nu och det kommer att komma fler framöver. Det handlar bland annat om arbete inom projektering, bergmekanik, det geologiska området, it-teknik och nya medarbetare till vår befintliga driftanläggning, SFR, berättar Åsa Lindwall.

Flyttat till trakten

Som mest var runt 130 tjänstemän och kollektivanställda samt ett stort antal underentreprenörer sysselsatta vid gruvan. Många av dem kom norrifrån och har flyttat till trakten. Martin Björnström är ursprungligen från Kiruna.

– Jag flyttade hit ner när Dannemora gruvor startade och har inte ångrat det en sekund. Min hustru har fått jobb i Uppsala och vi vill absolut vara kvar om det går, säger han som bland annat arbetat med logistik och produktionsplanering.

”Lockande”

En som redan fanns i närområdet var geologen Sara Eklöf som arbetat på Dannemora Minerals prospekteringsavdelning. Hon är utbildad i Uppsala och tycker att möjligheterna till ett jobb på SKB i framtiden känns lockande.

– Det skulle vara kul att testa något annat än gruvbranschen och det är inte så gott om geologjobb där det också finns en miljöinriktning och samhällsaspekter som här.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 19 maj 2015