Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Geologen Sara Eklöf från Dannemora Mineral samtalade länge med Inger Nordholm på SKB i Forsmark. Foto: Lasse Modin

Gruvpersonal på SKB-besök

Nyligen kom en grupp med uppsagda tjänstemän från Dannemora Mineral på besök till SKB i Forsmark. Sedan gruvan gått i konkurs ser de sig om efter nya jobb och SKB vill gärna ta reda på vilken kompetens som finns att tillgå.

Efter beskedet om Dannemora Minerals konkurs arrangerades en träff för personalen av Arbetsförmedlingen och Östhammars kommun i Österbybruk i april. Där deltog 10–15 företag. Från SKB i Forsmark/Östhammar fanns både Åsa Lindwall från personalenheten och Hanna Karlsson från kommunikation på plats.

Martin Björnström och Eric Wallström pratar med Åsa Lindwall på personalenheten på SKB. Foto: Lasse Modin

Martin Björnström och Eric Wallström pratar med Åsa Lindwall på personalenheten på SKB. Foto: Lasse Modin

– Det bildades genast en lång kö vid vårt bord. Det var tydligt att intresset för att prata med oss var väldigt stort, berättar Åsa Lindwall.

SKB tog därefter initiativ till att bjuda in tjänstemannagruppen, som kan ha kompetenser som intresserar företaget, på ett studiebesök. Tjänstemännen fick en visning av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) och fick träffa ett antal SKB-are som kunde berätta om den verksamhet som bedrivs i dag och de stora projekt som väntar framöver. De kollektivanställda kommer att få samma möjlighet vid ett senare tillfälle.

– Vi kan naturligtvis inte lova någon jobb men vi har ett antal tjänster ute just nu och det kommer att komma fler framöver. Det handlar bland annat om arbete inom projektering, bergmekanik, det geologiska området, it-teknik och nya medarbetare till vår befintliga driftanläggning, SFR, berättar Åsa Lindwall.

Flyttat till trakten

Som mest var runt 130 tjänstemän och kollektivanställda samt ett stort antal underentreprenörer sysselsatta vid gruvan. Många av dem kom norrifrån och har flyttat till trakten. Martin Björnström är ursprungligen från Kiruna.

– Jag flyttade hit ner när Dannemora gruvor startade och har inte ångrat det en sekund. Min hustru har fått jobb i Uppsala och vi vill absolut vara kvar om det går, säger han som bland annat arbetat med logistik och produktionsplanering.

”Lockande”

En som redan fanns i närområdet var geologen Sara Eklöf som arbetat på Dannemora Minerals prospekteringsavdelning. Hon är utbildad i Uppsala och tycker att möjligheterna till ett jobb på SKB i framtiden känns lockande.

– Det skulle vara kul att testa något annat än gruvbranschen och det är inte så gott om geologjobb där det också finns en miljöinriktning och samhällsaspekter som här.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 19 maj 2015