Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Ett språng mot teknikyrket

Ett bra sätt att spräcka ”skolbubblan” och få en möjlighet att testa verkligheten. Det tycker Christina Metcalfe om sina fyra månaders praktik på SKB genom Tekniksprånget.

SKB har erbjudit plats åt två ungdomar i fyra månader via Tekniksprånget. En av dessa är Christina Metcalfe som finns på Vegakontoret ute på Forsmarkshalvön. Hon är från Uppsala, har gått i musikklass men valde teknikprogrammet med teknikvetenskaplig inriktning på gymnasiet. Intresset för teknik har alltid funnits där.

Christina Metcalfe. Foto: Eva Nevelius Buskhe, SKB.

Christina Metcalfe. Foto: Eva Nevelius Buskhe.

– Ända sedan jag var liten har jag plockat sönder bläckpennor och satt ihop dem igen. Ibland fungerade det bra, ibland mindre bra. Och det första jag gör när jag får en ny pryl som en mobiltelefon är att jag börjar knappa och pröva mig fram.

Efter att ha tagit studenten i våras ville hon få ett avbrott inför fortsatta studier.

– Jag såg det här som en uppstart inför universitetet och en möjlighet att komma ifrån skolbänken ett tag.

Väl mottagen

Vad tycker hon då om de första fyra veckorna på praktiken? Jo, Christina känner sig väl mottagen och tycker att det har varit spännande med ett företag hon egentligen inte visste så mycket om.

– Jag tycker det här är en viktig fråga. Oavsett hur det blir med kärnkraften i framtiden så finns det alltid ett avfall att ta hand om. Jag har sagt till mina kollegor att de har fyra månader på sig att inspirera mig och övertyga mig om att det här är det roligaste som finns. Och hittills har de lyckats väldigt väl …

Hon har även fått ta sig an faktiska arbetsuppgifter, bland annat har hon jobbat med uppdateringar av cad-ritningar för Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark.

Rekommenderar andra

Nästa höst kommer hon troligen att söka till civilingenjörs- eller högskoleingenjörsutbildning. Och hon rekommenderar gärna andra att ta chansen att testa tekniska yrken genom Tekniksprånget.

– Det är en jättebra möjlighet. Vi har ju bara gått i skolan hela livet och har ingen aning om vad som finns där ute. Tekniksprånget är ett väldigt bra initiativ och ett sätt att spräcka den där skolbubblan.

Fakta

Om Tekniksprånget

Om inte trenden vänder räknar SCB med att Sverige kommer att ha en brist på 50 000 ingenjörer 2030. Därför startades Tekniksprånget av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, på uppdrag av Skolverket. Tekniksprånget erbjuder ungdomar som gått ut gymnasiet praktikplatser i fyra månader. Tanken är att inspirera dem att läsa vidare till ingenjör på universitet eller högskola. 2014 deltog 150 arbetsgivare runt om i Sverige. SKB tog emot två praktikanter, en i Forsmark och en på Kapsellaboratoriet i Oskarshamn.

– Det här är inget vi ser någon effekt av direkt men förhoppningsvis kommer vi att kunna dra nytta av det i framtiden. För oss som företag är det också en möjlighet att få kontakt med unga människor och studenter, säger Richard Grönlund på personalavdelningen.

Vill du söka till Tekniksprånget? Gå in på www.teknikspranget.se.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 24 september 2014