Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Nicolas Gustafsson och Andreas Molarin (i bakgrunden) från ISS Facility Services hade ett härligt jobb i våras när de snickrade spången till naturslingan. Den invigdes i slutet av maj. Foto: Lasse Modin.

En slinga full med information

Sedan en tid tillbaka går det att få information om naturvärdena vid några av de gölar som ligger i Labboskogen på SKB:s mark i Forsmark. På fem skyltar berättas det om gulyxne, gölgrodor och det naturvårdsarbete som sker i området.

Det är en liten slinga på ungefär 20 minuter som besökarna kan följa och sammanlagt fem informationsskyltar. Två av skyltarna har tagits fram i samarbete med länsstyrelsen och innehåller allmän information om de värdefulla naturvärdena i det som kallas Labboskogen. Ytterligare tre skyltar berättar om SKB:s eget naturvårdsarbete.

– Det började egentligen med en förfrågan från länsstyrelsen som ville tillgängliggöra en fin gölgrodelokal för allmänheten. Vi valde en lokal där det finns både gölgrodor och gulyxne och där vi dessutom gjort ett infiltrationsförsök (ett försök att tillföra vatten till våtmarken på konstgjord väg), berättar Sara Nordén, platsekolog.

Chans höra gölgrodor

Slingan, där man också kan se en av de nygrävda gölarna och få information om infiltrationsförsöket, nås av allmänheten om man kör in i området via den lilla vägen förbi Habbalsbo och Eckarfjärden och därefter viker av åt vänster. Det går bra att parkera vid bommen (där den första skylten står) och promenera ner mot platsen.

För den som vill höra gölgrodorna kväka är det bäst att komma i månadsskiftet maj– juni. Om man vill se orkidén gulyxne i blom så är det juli månad som gäller. För att det ska vara möjligt att gå torrskodd i markerna finns här även ett par spångar.

– Vi vill gärna visa upp det arbete vi gör för att bevara miljön och som vi är väldigt stolta över. Sedan har vi också själva många besökare som vi kommer att kunna ta med till den här platsen, berättar Sara Nordén.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 16 juni 2015