Dykare inventerar bottenmiljöer i Forsmark

Forsmark är genom SKB en av de mest dokumenterade platserna i världen. Nu kan även havsbottnen i närheten av Stora Asphällan och Söderviken läggas till de undersökta områdena.

Där gjorde häromveckan Sveriges Vattenekologer på uppdrag av SKB undersökningar och karteringar. SKB överväger att använda havsvatten för sina byggprocesser och då vill man få en bild av hur bottenmiljöerna ser ut i dag.

Micke Borgiel och hans två kolleger från Sveriges Vattenekologer kastar loss för att börja dykningarna utanför Stora Asphällan. Foto: SKB.

– Vi vill veta ifall det finns några speciellt annorlunda växtsamhällen eller skyddade arter i de här områdena. I så fall ska vi dokumentera dem så att vi sen kan anpassa anläggningarna efter det. Målet är ju att vi inte ska göra nån skada i de känsliga miljöerna, förklarar Sara Nordén, platsekolog.

Utanför Stora Asphällan och SKB:s Vegakontor kunde dykare gå ner och inventera visuellt. Men i Söderviken, som ligger i närheten av inloppet till kraftverkets kylvattenkanal, var det för strömt att dyka. Där använde man i stället en undervattenskamera som sänktes ner från båten och bottnen filmades.

SKB slåttar i rikkärrområden

Norra Upplandskusten är ju känd för sina många rikkärr, näringsfattiga men artrika områden. Rikkärr finns även på SKB:s mark i Forsmark. Där växer bland annat den oansenliga men mycket ovanliga orkidén gulyxne. För att trivas behöver den kalkhaltig jord, fuktighet och att marken hålls öppen. Därför slåttrar SKB några av de växtmiljöerna regelbundet. Så även i år.

– Vi tar bort vass så att våtmarken inte ska växa igen. När rikkärren blir lite äldre kommer vassen in och tränger ut de andra växterna. Vi motverkar naturen lite här och ser till att förstärka populationen som finns här, säger Sara Nordén, platsekolog.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 24 september 2020