Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Äspöloppet har blivit internationellt

Äspöloppet har blivit en internationell tävling. I år tävlade deltagare från Tyskland, Slovakien, Italien, Polen, Japan, Rumänien och så klart Sverige.

Totalt var det 97 löpare som genomförde loppet. Två japaner från SKB:s systerorganisation i Japan, Numo, sprang för första gången och tyckte att det var mycket tyngre än de hade kunnat föreställa sig.

Snabbaste dam var Emma Blomsterberg från Ängelholm som sprang på 26.09. Hon kunde inte rubba det tidigare damrekordet på 23.10, ett rekord som sattes förra året av Amanda Leo från Apladalens LK.

På herrarnas sida segrade för fjärde gången Mikael Kristensson från Hässleholm, den här gången på tiden 18.06. Jonas Anderssons rekord på 17.20 från 2006 står sig än så länge.

Äspöloppet är 3,6 kilometer långt och går uppför Äspölaboratoriets tunnel som har en lutning på 14 procent. Målgången sker vid tunnelpåslaget på Simpevarpshalvön.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 27 november 2013