Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Två som är glada över att vara halvvägs uppe. Foto: SKB.

Äspöloppet – en gångbar utmaning

Så snabbt som möjligt uppför backen i Äspölaboratoriet, från 450 meters djup. Den 30 november var det dags för Äspöloppet igen – en tradition sedan 1996.

Av de 80 personer som var föranmälda den här gången så var det åtminstone en, som när han vaknande på morgonen, inte var medveten om att han skulle medverka i någon löpartävling. Det som väntade honom och de andra löparna är något annorlunda mot de flesta andra lopp – här pratar vi om att springa i 14 procents uppförslutning, nästan hela vägen i 3,5 km.

Att det är en annorlunda upplevelse kan Monica Svensson från Växjö intyga. Hon sprang för andra gången, första gången var för nio år sedan. Monica har deltagit tre gånger i friidrotts-VM i gång och innehade under tio år världsbästatiden på 50 km gång så hon har lite att jämföra med.

Syskonen Monica och Christer Svensson samt nr 97 Ulf-Peter Sjöholm. Foto: SKB.

– Det är ett tufft lopp men roligt och annorlunda, man ligger ju på en hög ansträngning redan från start och det behåller man hela loppet. Men jag är ju van att anstränga mig, jag plockade jättemånga. Det är ju roligt, en mental kick, säger hon.

Monica sprang så bra att hon kom på en andraplats i damernas tävling, slagen av Emelie Rickardsson Braf som vann på 23:25.

Lyckligt ovetande

Även Monicas storebror Christer Svensson var med. Det var han som inte var medveten om att han skulle springa loppet när han vaknade på lördagen. Äspöloppet var en 50-årspresent och det var först en timme före start som han fick veta om det. Christer har även han tävlat i gång och brukar enligt egen utsago säga att han var näst bäst av herrarna i Sverige under några år, endast lillebror Fredrik var bättre. Trots det var han bara tredje bäst i familjen eftersom att lillasyster Monica också var bättre än honom.

– Jag hade tänkt vara med när loppet var nystartat för en tjugo år sedan men det var fulltecknat något år och sedan har jag förträngt det. Det var mina klubbkamrater som anmälde mig så det här var inte planerat alls, jag körde ett pass på 22 km i går i blåst och snöstorm. Det var först när jag såg skylten Äspölaboratoriet som jag förstod vad det handlade om. Jag siktade på att göra en så bra tid som möjligt och slå killarna i första heatet.

Christer gick i mål först i det andra heatet på 22:38, vilket var den tionde bästa tiden totalt.

Bästa tid hade Gustav Runefors som sprang på 18:22 på i det första heatet, vilket gjorde att han vann med 5 sekunders marginal till klubbkamraten Axel Granqvist.

______________________________________________________________

Äspölaboratoriet är en av SKB:s forskningsanläggningar och är belägen strax norr om Oskarshamn. Här sker en del av forskningen och teknikutvecklingen inför slutförvaring av det använda kärnbränslet. Äspöloppet arrangeras årligen av föreningen Oskarshamns SK i samarbete med SKB.

Mer information

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 3 december 2019