Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Två som är glada över att vara halvvägs uppe. Foto: SKB.

Äspöloppet – en gångbar utmaning

Så snabbt som möjligt uppför backen i Äspölaboratoriet, från 450 meters djup. Den 30 november var det dags för Äspöloppet igen – en tradition sedan 1996.

Av de 80 personer som var föranmälda den här gången så var det åtminstone en, som när han vaknande på morgonen, inte var medveten om att han skulle medverka i någon löpartävling. Det som väntade honom och de andra löparna är något annorlunda mot de flesta andra lopp – här pratar vi om att springa i 14 procents uppförslutning, nästan hela vägen i 3,5 km.

Att det är en annorlunda upplevelse kan Monica Svensson från Växjö intyga. Hon sprang för andra gången, första gången var för nio år sedan. Monica har deltagit tre gånger i friidrotts-VM i gång och innehade under tio år världsbästatiden på 50 km gång så hon har lite att jämföra med.

Syskonen Monica och Christer Svensson samt nr 97 Ulf-Peter Sjöholm. Foto: SKB.

– Det är ett tufft lopp men roligt och annorlunda, man ligger ju på en hög ansträngning redan från start och det behåller man hela loppet. Men jag är ju van att anstränga mig, jag plockade jättemånga. Det är ju roligt, en mental kick, säger hon.

Monica sprang så bra att hon kom på en andraplats i damernas tävling, slagen av Emelie Rickardsson Braf som vann på 23:25.

Lyckligt ovetande

Även Monicas storebror Christer Svensson var med. Det var han som inte var medveten om att han skulle springa loppet när han vaknade på lördagen. Äspöloppet var en 50-årspresent och det var först en timme före start som han fick veta om det. Christer har även han tävlat i gång och brukar enligt egen utsago säga att han var näst bäst av herrarna i Sverige under några år, endast lillebror Fredrik var bättre. Trots det var han bara tredje bäst i familjen eftersom att lillasyster Monica också var bättre än honom.

– Jag hade tänkt vara med när loppet var nystartat för en tjugo år sedan men det var fulltecknat något år och sedan har jag förträngt det. Det var mina klubbkamrater som anmälde mig så det här var inte planerat alls, jag körde ett pass på 22 km i går i blåst och snöstorm. Det var först när jag såg skylten Äspölaboratoriet som jag förstod vad det handlade om. Jag siktade på att göra en så bra tid som möjligt och slå killarna i första heatet.

Christer gick i mål först i det andra heatet på 22:38, vilket var den tionde bästa tiden totalt.

Bästa tid hade Gustav Runefors som sprang på 18:22 på i det första heatet, vilket gjorde att han vann med 5 sekunders marginal till klubbkamraten Axel Granqvist.

______________________________________________________________

Äspölaboratoriet är en av SKB:s forskningsanläggningar och är belägen strax norr om Oskarshamn. Här sker en del av forskningen och teknikutvecklingen inför slutförvaring av det använda kärnbränslet. Äspöloppet arrangeras årligen av föreningen Oskarshamns SK i samarbete med SKB.

Mer information

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 3 december 2019