Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Två som är glada över att vara halvvägs uppe. Foto: SKB.

Äspöloppet – en gångbar utmaning

Så snabbt som möjligt uppför backen i Äspölaboratoriet, från 450 meters djup. Den 30 november var det dags för Äspöloppet igen – en tradition sedan 1996.

Av de 80 personer som var föranmälda den här gången så var det åtminstone en, som när han vaknande på morgonen, inte var medveten om att han skulle medverka i någon löpartävling. Det som väntade honom och de andra löparna är något annorlunda mot de flesta andra lopp – här pratar vi om att springa i 14 procents uppförslutning, nästan hela vägen i 3,5 km.

Att det är en annorlunda upplevelse kan Monica Svensson från Växjö intyga. Hon sprang för andra gången, första gången var för nio år sedan. Monica har deltagit tre gånger i friidrotts-VM i gång och innehade under tio år världsbästatiden på 50 km gång så hon har lite att jämföra med.

Syskonen Monica och Christer Svensson samt nr 97 Ulf-Peter Sjöholm. Foto: SKB.

– Det är ett tufft lopp men roligt och annorlunda, man ligger ju på en hög ansträngning redan från start och det behåller man hela loppet. Men jag är ju van att anstränga mig, jag plockade jättemånga. Det är ju roligt, en mental kick, säger hon.

Monica sprang så bra att hon kom på en andraplats i damernas tävling, slagen av Emelie Rickardsson Braf som vann på 23:25.

Lyckligt ovetande

Även Monicas storebror Christer Svensson var med. Det var han som inte var medveten om att han skulle springa loppet när han vaknade på lördagen. Äspöloppet var en 50-årspresent och det var först en timme före start som han fick veta om det. Christer har även han tävlat i gång och brukar enligt egen utsago säga att han var näst bäst av herrarna i Sverige under några år, endast lillebror Fredrik var bättre. Trots det var han bara tredje bäst i familjen eftersom att lillasyster Monica också var bättre än honom.

– Jag hade tänkt vara med när loppet var nystartat för en tjugo år sedan men det var fulltecknat något år och sedan har jag förträngt det. Det var mina klubbkamrater som anmälde mig så det här var inte planerat alls, jag körde ett pass på 22 km i går i blåst och snöstorm. Det var först när jag såg skylten Äspölaboratoriet som jag förstod vad det handlade om. Jag siktade på att göra en så bra tid som möjligt och slå killarna i första heatet.

Christer gick i mål först i det andra heatet på 22:38, vilket var den tionde bästa tiden totalt.

Bästa tid hade Gustav Runefors som sprang på 18:22 på i det första heatet, vilket gjorde att han vann med 5 sekunders marginal till klubbkamraten Axel Granqvist.

______________________________________________________________

Äspölaboratoriet är en av SKB:s forskningsanläggningar och är belägen strax norr om Oskarshamn. Här sker en del av forskningen och teknikutvecklingen inför slutförvaring av det använda kärnbränslet. Äspöloppet arrangeras årligen av föreningen Oskarshamns SK i samarbete med SKB.

Mer information

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 3 december 2019