Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Äspö Miljöforskningsstiftelse delade ut nyinrättat pris

I samband med att Geologins Dag firades i Oskarshamn passade Äspö Miljöforskningsstiftelse på att dela ut sina nyinrättade miljöpris för första gången.

Solen sken från en blå septemberhimmel och ett 60-tal personer fanns på plats vid prisceremonin. Kommunchef Ann-Christine Vösu, som också är ordförande i stiftelsen, delade ut priserna. Mottagare var Maria Kappling och Markus Nord samt Jonas Nilsson. Hans Ersson framförde högtidligt fanfarer på trumpet då de mottog diplom och blommor.

Maria Kappling och Markus Nord delar på det ena miljöpriset och motiveringen löd enligt följande: ”Genom Naturum Västervik driver de bland annat en vattenskola som komplement till ordinarie natur och biologiundervisning i ungdomsskolan. Vattenskolan har iordningställt en naturstig under vattnet vid Lysingsbadet. Naturstigen är öppen för alla och där kan man studera Östersjöns fantastiska undervattensvärld.”

Det andra priset gick till Jonas Nilsson med motiveringen ”I sin forskning jobbar Jonas Nilsson bland annat med att följa upp och utvärdera anlagda våtmarkers långtidsverkan så de kan skötas på ett miljömässigt riktigt sätt. Han har även konstruerat en ny och enkel fisketrappa lämplig för de många små men viktiga vattendragen längs Smålandskusten.”

Äspö Miljöforskningsstiftelse ska dela ut två miljöpris om 50 000 kronor till personer, företag eller organisationer i Kalmar län som bidragit till ökat miljöengagemang genom ökade kunskaper eller praktiskt inriktade miljöinsatser varje år.

SKB arrangerade för andra året i rad Geologins dag i samarbete med Museiföreningen Hård Klang och den hölls vid Stenhuggarmuseum Vånevik. Under dagen gick ungefär 150 personer tipspromenad, fikade samt tittade på bland annat stensliperiet och smedjan där verksamheten visades upp.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 26 september 2013