26-åriga Anny Höglund ingår i det internationella traineeprogram som Vattenfall har. Hon började sin tillsvidareanställning på SKB den 3 februari och hann bara bli varm i kläderna innan coronaviruset krånglade till arbetssituationen. Sedan en månad tillbaka arbetar Anny, liksom väldigt många andra SKB:are, på distans.

Anny ingår i enheten som arbetar med modellering i Forsmark och hann vara där och träffa kollegorna några gånger.

– Nu ses vi på Skype-fika varje dag i stället. Och så har vi möte varje måndag. Det är skönt att få lite social kontakt med kollegorna.

Anny tog sin kandidatexamen i geovetenskap på Stockholms universitet. Därefter tog hon en masterexamen i Geological and Environmental Hazard.

Väl hemma i Sverige var det dags att söka jobb, flera av kursarna från Stockholms universitet hade hamnat hos konsultfirmor eller doktorerade. Det var hennes pappa som gjorde henne uppmärksam på att hon kunde bli trainee inom Vattenfall och det lät ju coolt, tyckte Anny.

– Att vara trainee känns som en bra start efter studierna. Det är en perfekt inkörsport till arbetslivet.

Anny trodde att hon skulle jobba på Vattenfall och det var inte förrän i samband med anställningsintervjun som hon insåg att hon skulle vara på SKB. Och det var ju ännu coolare!

– För SKB är exakt ett sådant företag som jag letade efter! Jag hade inte gjort kopplingen att jag kunde jobba här. Jag trodde man satt i ett kontrollrum om man jobbade på SKB. Men här får jag använda mina kunskaper inom modellering samtidigt som jag kan utvecklas och lära mig nya saker.

Vattenfalls traineeprogram är på 15 månader och skulle ha börjat i mars, men på grund av rådande omständigheter har det skjutits i tiden, troligen till hösten. Anny behöver dock inte bekymra sig för att vara sysslolös – hon är behjälplig i flera olika projekt.

Även om traineeprogrammet inte börjat än, kan du ändå rekommendera andra söka som trainee?

– Att vara trainee är en fantastisk möjlighet för alla, så självklart!

Senast granskad: 11 maj 2020