Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Underlag för utökad mellanlagring inskickade

SKB har lämnat in yrkanden och villkorsförslag till Mark-och miljödomstolen för att möjliggöra den kommande villkorsprövningen för mellanlagret Clab. Lagringen i Clab behöver utökas från dagens 8 000 ton använt kärnbränsle till 11 000 ton för att det inte ska få konsekvenser för Sveriges elproduktion.

I augusti beslutade regeringen att bryta ut frågan om utökad lagring i Clab som en separat del ur SKB:s slutförvarsansökan. Sedan dess har SKB arbetat med att förbereda mellanlagringsärendet för prövning enligt miljöbalken och kärntekniklagen. Omfattande arbete, inklusive ett stort antal miljöutredningar, har genomförts för att hantera de nya gränsdragningarna.

Anna Porelius, kommunikationschef.

– SKB har under hösten arbetat intensivt för att möjliggöra en domstolsprövning. Det kvarstår fortfarande osäkerheter kopplade till hur domstolen ska behandla mellanlagringen separat, men vi gör vårt yttersta för att det inte ska påverka Sveriges elproduktion, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

Samtidigt har SKB lämnat in en preliminär säkerhetsredovisning till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Säkerhetsredovisningen ska nu granskas och godkännas av myndigheten, vilket krävs för den stegvisa prövningen enligt kärntekniklagen.

– Vi ser fram emot den fortsatta prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen. Närmast väntar remisshantering och senare under våren en villkorsförhandling i Mark- och miljödomstolen, säger Anna Porelius.

Clab, Centralt mellanlager för använt kärnbränsle, ligger i Oskarshamn. Där mellanlagras Sveriges använda kärnbränsle i vattenbassänger drygt 30 meter ner i berget. Genom att bränslet är täckt med vatten skärmas strålningen av och bränslet kyls. Med tiden minskar både radioaktiviteten och värmen, vilket gör att bränslet blir enklare att hantera i det framtida slutförvar som SKB planerar att bygga i Forsmark.

Ansökan om utökad lagring i Clab hanteras i ett separat spår. Miljöministern har meddelat att regeringsbeslut om utbyggt SFR kommer den 22 december och för slutförvaret för använt kärnbränsle den 27 januari.

Mer information

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 15 december 2021