Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Ett sextiotal personer följde med på synen i området kring Söderviken, där Kärnbränsleförvaret är planerat att byggas. Foto: SKB.

Många lokala miljöfrågor under veckan i Östhammar

Fjärde förhandlingsveckan inleddes med att domstolen gick igenom förhandlingsordningen för veckan. SKB:s juridiska ombud presenterade SKB:s yrkanden med särskilt fokus på Kärnbränsleförvaret.

Tisdagen och onsdagen handlade om SKB:s verksamhet och konsekvenser av den. SKB redogjorde för Kärnbränsleförvarets utformning, den planerade verksamheten samt hur anläggningen är tänkt att se ut och fungera. SKB berättade hur bergmassorna kommer att hanteras och om planerade åtgärder för att rena länshållningsvatten, lakvatten och spillvatten för att undvika bland annat utsläpp av kväve i det omgivande havet. Det redogjordes för anläggningen utifrån ett strålsäkerhetsperspektiv. Det konstaterades att varken människa eller miljö kommer att utsättas för stråldos och att förväntad dosbelastning till personal underskrider gränsvärdena.

Miljökonsekvensbeskrivningen presenterades, vad som ligger till grund för den, avgränsningar och vilka skyddsåtgärder som SKB vidtagit. Därefter utredningar om transport- och anläggningsbuller, där det kunde konstateras att inga gränsvärden kommer att överstigas.

Förebyggande åtgärder

SKB fortsatte att redogöra för vilka konsekvenser verksamheten bedöms ha för Forsmarks land- och våtmarksmiljöer samt vilka förebyggande åtgärder och skyddsåtgärder som SKB har åtagit sig. SKB:s ombud redogjorde för de rättsliga bedömningarna av påverkan på riksintressen och skyddade arter.

Klagande, Naturskyddsföreningen och MKG, i artskyddsmålet fick möjlighet att utveckla sin talan, därefter utvecklade SKB sin talan i artskyddsmålet.

Naturvårdsverket anser att dispens från artskyddsförordningen kan ges men de resonerar kring hur det rent processtekniskt bör gå till och om ärendet ska lämnas till regeringen att bedöma i samband med tillåtlighetsfrågan.

Natura 2000-tillstånd

Länsstyrelsen bedömer att det kan vara rimligt att lämna Natura 2000-tillstånd för sökt verksamhet så länge tillräckliga villkor om skyddsåtgärder och kompensationsåtgärder kopplas till tillståndet. Men det krävs tydlighet för både verksamhetsutövaren och tillståndsmyndigheten.

Motparter som endast deltog den här veckan gavs möjlighet att lämna synpunkter på hela ansökan. Opinionsgruppen för säker slutförvaring, OSS, och Naturskyddsföreningen i Uppsala framförde respektive organisations synpunkter.

Syn genomfördes torsdag eftermiddag. Hela sällskapet besökte bland annat Forsmarks hamn, området där Kärnbränsleförvaret kommer att byggas, samt både naturliga och anlagda gölar där SKB berättade om gölgrodan och andra naturvårdsåtgärder.

Hela fredagen ägnades åt villkorsdiskussioner. SKB presenterade uppdaterade åtaganden och villkorsförslag som föranledde flera synpunkter, repliker och motrepliker.

Huvudförhandlingen sista vecka inleds måndagen den 23 oktober i Nacka.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 16 oktober 2017