Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Välbesökt temakväll om senaste nytt på SKB

Vad händer i tillståndsprövningen och vad arbetar SKB med i Forsmark just nu? Om det handlade SKB:s temakväll i Societetshuset i Öregrund i förra veckan.

Den 2 april passerades en milstolpe i den pågående tillståndsprövningen. Då lämnade SKB nämligen in svaren på de runt 350 kompletterande frågor som Mark- och miljödomstolens remissinstanser ställt.

Helene Åhsberg är projektledare på SKB för tillståndsprövningen. För de närmare 40 personer som sökt sig till temakvällen i Öregrund, berättade hon att det har varit ett omfattande arbete att besvara alla frågor.

– Vi har varit ca 70 personer som har arbetat med det här i nästan ett halvår, sade hon.

Fler kompletteringar

Mark- och miljödomstolen (MMD) granskar nu SKB:s ansökan enligt miljöbalken. Det var den första omgången kompletteringarna som SKB gör i miljöbalksärendet.

– Nu ska MMD fundera över om den behöver ytterligare svar på frågor. Om inte, kommer den att kungöra vår ansökan. Sedan blir det ytterligare en remissvända, men då tittar domstolen mer på sakfrågan, förklarade hon och tillade att SKB också parallellt besvarar kompletterande frågor från Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

– SSM granskar ansökan enligt kärntekniklagen och har fortlöpande begärt in kompletteringar.

2 000 systemhandlingar

Under tiden som myndigheternas granskning går vidare, fortsätter SKB med sina förberedelser inför byggstart i Forsmark.

– Vi tar små steg varje dag, sade Niklas Heneryd, som är kvalitets- och miljöchef för Projekt Kärnbränsleförvar, och berättade om systemprojekteringen, som pågått sedan början av 2012 och nu går in i sitt slutskede.

Systemprojekteringen har handlat om att ta fram ritningar, modeller, specifikationer och systemlösningar för ovanjords- och i viss mån underjordsanläggningen i Söderviken. Arbetet har utförts av 160 konsulter från företagen ÅF och Tyréns och tagit drygt 80 000 timmar. Nu ska SKB gå igenom och kvalitetsgranska de 2 000 dokument och filer som konsulterna levererat.

Ändringar i layouten

Enligt Niklas Heneryd har man gjort vissa förändringar i områdets layout.

– I de tidiga skisserna hade vi till exempel ett yttre och ett inre driftområde. Den layouten är nu omvärderad. I dag ligger hela anläggningen inom dubbelstaket, det innebär ett förstärkt fysiskt skydd men också effektivare flöden inom anläggningen, sade han.

På en fråga från publiken om varför tidsplanen blivit förskjuten, att byggstart nu planeras till 2019, svarade Niklas Heneryd att det är en anpassning till tillståndsprövningen.

– Myndigheternas granskning kommer att ta längre tid än man först beräknade. Det är ju ett stort och komplicerat ärende som de har att hantera, sade han.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 23 april 2013