Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB är även verksamt på det internationella planet. Just nu arbetar japanen Shinya Tachibana på huvudkontoret i Solna. Han är expert på bentonitlera. Foto: SKB.

Tachibana – ett bevis på internationellt samarbete

SKB är inte bara en angelägenhet i Sverige. Genom dotterbolaget SKB International verkar vi även på det internationella planet.

Ett bra exempel är japanske experten Shinya Tachibana som under tio månader arbetar på huvudkontoret i Solna.

– Vi har granskat ett japanskt projekt inom ramen för forskarorganisationen RWMC. Tachibana var delaktig och visade stort intresse. Vi förmedlade sedan kontakten och tillsammans ordnade vi den här möjligheten, säger Erik Möller på SKB International.

Finansieringen sker via universitet i Kobe, Japans sjätte största stad med 1,5 miljoner invånare. Där både forskar och undervisar Tachibana. Han tvekade inte när han fick den här chansen.

– Det är mycket intressant och lärorikt att vara här, säger Tachibana, rättar till glasögonen och fortsätter med sina avancerade beräkningar kring bentonitlera.

Det är just hans kunskaper och forskning kring en av de viktiga buffertkomponenterna som fört honom till huvudkontoret i Solna, drygt 800 mil bort från fru Misato, sonen Hiroshi och sin tjänst vid universitet i Kobe.

Dagarna är fyllda med beräkningar kring bentonitlera, en av de tre barriärerna som SKB planerar för att innesluta radioaktivt avfall i berggrunden i Forsmark. Men Tachibana reflekterar också över det svenska vardagslivet:

– Alla är så trevliga här i Sverige. Och jag gillar verkligen er mycket starka tradition med fika!

Han skrattar gott, har acklimatiserat sig väl alltså, och firade en svensk jul, har lärt sig äta korv, sill och andra svenska delikatesser.

– Och jag samlar mig för att prova surströmming, säger han som dock diplomatiskt undviker att sätta betyg på svensk sushi …

Plattare organisation

Förutom litet annorlunda matvanor ser han en stor skillnad i själva arbetet:

– Här är ni mycket bättre på kommunikation inom företaget. Det är naturligt att diskutera med alla olika medarbetare även från andra avdelningar och det är inte så hierarkiskt som hemma i Japan.

Han bygger en brygga mellan Japan och Sverige – där grundstenarna har byggts upp genom dotterbolaget SKB International under över 30 år.

Van med långa arbetsdagar

Tachibana, jo, han kallas bara så, tycker att det är toppen att nu på heltid få syssla med passionen hur bentonitleran påverkas av vatten, tryck och andra krafter, hur man kan förändra lerans egenskaper och så vidare.

– Det här är fantastiskt att syssla med och SKB är ju ett framstående företag som enbart sysslar med kärnavfallsfrågor, säger 39-åringen som hemma i Kobe även undervisar.

Där är det inte ovanligt att han åker tillbaka till jobbet efter att ha varit hemma och ätit middag. Arbetsdagarna kan bli väldigt långa.

– Där är en annan stor skillnad mellan Sverige och Japan, säger han som nu när det börjar gå mot vår ser fram emot att få vara ute i naturen mera, jogga, fiska, cykla och allt annat som han är intresserad av.

Kontakt varje kväll

I Kobe är det sällan minusgrader men nu har han genomlidit en vinter med snö och kyla. Det underlättar förstås att familjen varit här på besök flera gånger.

– Det fungerar bra och vi har en fin daglig rutin när jag agerar väckarklocka via Skype varje kväll klockan tio. Då är klockan sex på morgonen hemma hos Misato och Hiroshi, avslutar Tachibana.

Nyheter

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Publicerad: 26 mars 2018