Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Stort lokalt förtroende för SKB

Det lokala förtroendet för SKB är fortsatt stort i både Oskarshamns och Östhammars kommuner. Det visar den årliga opinionsundersökning som Novus Opinion genomfört på SKB:s uppdrag. I årets undersökning har frågor även ställts till drygt 1 000 personer i riket.

73 procent av invånarna i Östhammars kommun har, enligt undersökningen, mycket stort eller ganska stort förtroende för SKB. I Oskarshamn är motsvarande siffra 82 procent.

– Vi har i flera år haft ett starkt lokalt stöd för såväl SKB som företagets framtidsplaner, och det har vi fortfarande. Just nu är vi inne i en flerårig tillståndsprövning med tillhörande väntan på besked, då är det än viktigare för oss att fortsätta det viktiga dialogarbete som SKB sedan många år bedriver i bägge kommunerna, säger Anna Porelius, kommunikationschef på SKB.

I båda kommunerna tror närmare 9 av 10 att SKB:s framtida verksamhet kommer att ha en positiv inverkan på den egna kommunen. Knappt tre av fyra av de tillfrågade i de två kommunerna svarar också att de vill att frågan om slutförvaring av det använda kärnbränslet ska lösas av oss som lever i dag och inte lämnas till kommande generationer. Samma åsikt delas av en stor majoritet, närmare bestämt 67 procent av de tillfrågade i riket.

Fakta

Fakta om undersökningen:

Årets undersökning har genomförts av Novus Opinion under perioden 9 april – 6 maj 2013 och omfattar 890 genomförda intervjuer med boende i Oskarshamns respektive Östhammars kommuner. Undersökningen för riket omfattar 1032 genomförda webbintervjuer som genomfördes 11-16 april 2013.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 27 maj 2013