Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Starkt stöd för att godkänna slutförvaret

En ny Novus-undersökning visar att 82 procent av kommuninvånarna i Östhammar säger ja till ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Nästan nio av tio tycker också att regeringen bör tillåta byggnationen av ett slutförvar.

– Kommuninvånarna i Östhammar ställer sig bakom slutförvaret och anser att det är dags för regeringen att fatta beslut. Det lokala stödet är tydligt och starkt, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

På SKB:s uppdrag har Novus under flera år mätt opinionen kring de planerade slutförvarsanläggningarna i Östhammars kommun och Oskarshamns kommun. Stödet för slutförvaret har länge legat på en hög nivå, på senare år över 80 procent. I Oskarshamns kommun säger 81 procent ja till SKB:s planer på att bygga en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle i kommunen.

I årets undersökning ställdes också om en fråga om man anser att regeringen bör tillåta byggnationen av ett slutförvar. I Östhammar svarar 87 procent att de anser det, i Oskarshamn 88 procent. I en nationell undersökning som genomfördes för ett halvår sedan var motsvarande andel 66 procent.

– En betydande andel av svenska folket vill ha slutförvaret och stödet är särskilt högt i de berörda kommunerna. Man vill att vi i vår generation ska ta ansvar nu och inte skjuta frågan på framtiden mer, säger Anna Porelius.

Fakta

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus och pågick den 1-21 mars 2021. Den omfattar 800 genomförda telefonintervjuer med invånare i Oskarshamns respektive Östhammars kommun och har en statistisk felmarginal på +/- 2,8 till 3,5 procent, beroende av utfallet.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 19 maj 2021