Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB planerar att bygga Kärnbränsleförvaret i Söderviken i Forsmark. Illustration/montage: Phosworks.

SSM tillstyrker Kärnbränsleförvaret

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, rekommenderar regeringen att ge tillstånd för ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

SKB har förutsättningar att kunna uppfylla kärntekniklagens krav på strålsäker slutförvaring. Det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, i sitt yttrande till regeringen i dag. SSM har granskat och prövat SKB:s ansökan om Kärnbränsleförvaret enligt kärntekniklagen.

SKB:s vd Eva Halldén. Foto: Mikael Wallerstedt.

– Det här en milstolpe för SKB och ett viktigt steg på vägen för att vi slutligt ska kunna omhänderta det använda svenska kärnbränslet på ett säkert sätt. Strålsäkerhetsmyndigheten är en mycket viktig instans i prövningen av vår ansökan så det här är naturligtvis ett glädjande besked för oss, säger SKB:s vd Eva Halldén.

– SSM:s besked visar att vårt slutförvarskoncept som vi forskat på och utvecklat i snart 40 år klarar att leva upp till de mycket högt ställda kraven på strålsäkerhet, säger Eva Halldén.

Det var våren 2011 som SKB lämnade in ansökningarna om att få bygga Kärnbränsleförvaret i Forsmark och en inkapslingsanläggning i anslutning till det redan existerande mellanlagret i Oskarshamn. SKB:s metod för slutförvaring av det använda kärnbränslet kallas för KBS-3 och bygger på tre skyddsbarriärer: kopparkapslar, bentonitlera och det svenska urberget.

Mark- och miljödomstolens yttrande enligt miljöbalken

Senare i dag kommer också Mark- och miljödomstolen att lämna sitt yttrande till regeringen i en separat prövning enligt miljöbalken. Huvudförhandling i miljöprövningen hölls under fem veckor i höstas.

Ett stort antal remissinstanser som inkluderar nationella och internationella expertorgan, miljöorganisationer, berörda kommuner och länsstyrelser, universitet och högskolor samt andra myndigheter har under prövningens gång yttrat sig till både Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen.

Fortsatta vägen till tillstånd

Senare ska de två kommunerna Östhammar och Oskarshamn, som har vetorätt i frågan om Kärnbränsleförvaret respektive inkapslingsanläggningen, tillfrågas innan regeringen kan fatta ett slutgiltigt beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen och tillåtlighet enligt miljöbalken.

Mer information

Nyheter

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Publicerad: 23 januari 2018