Smågrodor i nygrävda gölar
Det verkar som att gölgrodorna trivs i de nya gölar som SKB grävt åt dem i Forsmark. Vid inventeringen av yngel i somras hittades smågrodor i åtminstone tre av de nygrävda gölarna.
Gölgrodan är en av de fridlysta arter som finns i Forsmark och som SKB gjort stora ansträngningar för att skydda. När Kärnbränsleförvaret börjar byggas om några år måste tre gölar i området fyllas igen. I en av dem finns en population av gölgroda. Därför har SKB i stället grävt sex nya gölar. Förhoppningen har varit att de små krypen själva ska flytta dit och börja föröka sig.
Och nu ser precis det ut att hända. Vid inventeringen i somras upptäcktes grodyngel i så många som tre av de nygrävda gölarna.

SKB:s platsekolog Sara Nordén. Foto: Eva Nevelius.
– Det här är riktigt kul och ett steg närmare vårt mål att ha reproduktion i minst två gölar under minst två år, säger Sara Nordén, som är SKB:s platsekolog i Forsmark.
På bilden ovan syns ett litet yngel (med svans!) som en svag skugga i övre kanten av grästuvan. Den är knappt synlig, men ändå ett säkert bevis på att reproduktionen är i gång och att grodorna trivs i sina nya konstgjorda miljöer.
Svårfångad på bild
För att ytterligare öka chanserna till att grodorna ska trivas och stanna i området byggde SKB även förra hösten en övervintringsplats åt dem. Det är ett röse av sten, jord och gamla kvistar, precis en sådan plats som de enligt konstens alla regler borde gilla. När det var dags att ta reda på om de verkligen varit i vistet under vintern monterades en rörelsestyrd webbkamera upp i närheten. Den skulle registrera alla grodor när de lämnade ”hotellet” och vintervilan. Men det gick inte riktigt som tänkt, berättar Sara Nordén.
– Nej, kameran krånglade så pass att vi i stort sett missade hela ”utcheckningen”. Jag har en liten filmsnutt på en groda som kommer ut men den går inte att artbestämma, säger hon.
Nu får man vänta till nästa vår i stället.
– Jag vet inte än hur vi ska lyckas bättre med filmningen då, men jag tänker försöka ligga i startgroparna tidigare än i år i alla fall, avslutar Sara Nordén.
Läs mer om SKB:s naturvårdande arbete på sidorna Tema Natur.
Nyheter
SKB ny ägare av Forsmarks hamn
Första april tar SKB över Forsmarks hamn från tidigare ägaren Forsmarks Kraftgrupp, FKA. SKB planerar bland annat att bygga y...
Publicerad: 30 mars 2023
SKB bjuder in till samråd
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bjuder härmed in till samråd enligt 6 kap. miljöbalken gällande ytterligare åtgärder och...
Publicerad: 22 mars 2023
Med fokus på en hälsosam och säker arbetsmiljö
”Personal, hälsa och säkerhet” är ett av fokusområdena i SKB:s hållbarhetsprogram även kallad Färdplan för hållbart byggande ...
Publicerad: 28 februari 2023