Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB välkomnar regeringens tidplan för slutförvarsbeslut

Regeringen avser att fatta beslut om slutförvar för använt kärnbränsle i januari 2022. Beslut om slutförvar för rivningsavfall fattas redan före jul. Det meddelande klimat- och miljöminister Annika Strandhäll på en presskonferens på onsdagen.

SKB:s vd Johan Dasht. Foto: Mikael Wallerstedt.

– SKB välkomnar dagens besked från regeringen och ser fram emot kommande beslut om slutförvarssystemet. De generationer som haft nytta av elproduktionen kan nu också ta ansvar för avfallet. Vi är redo att axla det stora ansvar som kommer med en sådan uppgift, säger SKB:s vd Johan Dasht och fortsätter:

– SKB får nu tydliga planeringsförutsättningar för Sveriges största miljöskyddsprojekt. Regeringsbesluten skulle innebära att både använt kärnbränsle och rivningsavfall från kärnkraftverken får en slutlig, säker förvaring.

– Genom att ta slutligt ansvar för det svenska kärnavfallet bidrar SKB till att göra det möjligt att leva ett fossilfritt liv inom en generation.

Regeringsbesluten omfattar ett slutförvar för använt kärnbränsle på 500 meters djup i Forsmark och en inkapslingsanläggning i anslutning till mellanlagret Clab i Oskarshamn. Dessa anläggningar behövs för att kapsla in och slutligt förvara bränslet avskilt från människor och miljö under årtusenden. I besluten ingår också ansökan om att bygga ut slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Förvaret behöver byggas ut för att kunna omhänderta rivningsavfallet från de svenska reaktorer som tagits ur drift.

– Östhammars och Oskarshamns kommuner tar ett nationellt ansvar för att göra detta möjligt, säger Johan Dasht.

Efter de planerade regeringsbesluten går ärendena tillbaka till Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten, som ska fastställa tillstånd enligt miljöbalken och villkor för verksamheten. Först därefter kan byggnationen påbörjas.

Slutförvarsanläggningarna innebär investeringar i storleksordningen 19 miljarder kronor och kommer att skapa cirka 1 500 arbetstillfällen.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 8 december 2021