Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB öppnar nyrenoverat kontor

Det är inte varje dag som röda mattan rullas ut i Östhammar. Men i förra veckan hände det, när SKB höll invigningsfest för sitt nya kontor i tätorten. Närmare 200 gäster kom för att beskåda det ”nya” huset, äta snittar och mingla.

SKB har sedan tidigare två kontor i Forsmark i Östhammars kommun. Det är i Forsmark som Kärnbränsleförvaret planeras 500 meter ner i urberget i Söderviken. Här ligger också det befintliga Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

Men SKB har också haft ett behov av att komma närmare lokalbefolkningen i kommunen. Samtidigt behövs det nya kontorsarbetsplatser när huvudkontorsfunktioner flyttas från Stockholm. Allt detta möjliggörs nu i och med det nya kontoret på Norra Tullportsgatan i Östhammar. Här finns en utställning för allmänheten och ett 40-tal arbetsplatser som kommer att fyllas upp allt eftersom.

Positivt överraskade

Och många av gästerna vid invigningen var positivt överraskade över den förvandling som huset genomgått.

– Oj, vad fint det är. Det här blir ett lyft för hela stan. Det är kanon att SKB flyttar in! sa Gillis Eriksson, som kommit med sin fru Siv.

Alla Östhammarsbor var inbjudna till invigningen och när SKB:s vd Christopher Eckerberg äntrade podiet för att tala var lokalen fylld till sista plats.

– Det här är en stor dag för SKB, sa han och syftade på SKB:s relation till lokalsamhället.

– Förtroende bygger man i vardagen. Därför är det så viktigt att SKB finns där människorna finns, för att vardagskontakterna ska bli möjliga.

”Speciell relation”

Även kommunalrådet Jacob Spangenberg höll tal. Han tyckte att det kändes högtidligt och sa sig till och med vara rörd.

– SKB och kommunen har en mycket speciell relation. Ni har ett stort projekt i röret som vi kritiskt ska granska. Vi har jobbat tillsammans i 15 år och så långt tycker jag att vi klarat det bra, sa han och menade att det var viktigt att SKB nu kommer in till stan.

– Det är en del i förtroendeskapandet, så att vi som bor i kommunen ska kunna komma på besök och ställa våra frågor.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 25 juni 2013