Hem SKB öppnar nyrenoverat kontor

SKB öppnar nyrenoverat kontor

Det är inte varje dag som röda mattan rullas ut i Östhammar. Men i förra veckan hände det, när SKB höll invigningsfest för sitt nya kontor i tätorten. Närmare 200 gäster kom för att beskåda det ”nya” huset, äta snittar och mingla.

SKB har sedan tidigare två kontor i Forsmark i Östhammars kommun. Det är i Forsmark som Kärnbränsleförvaret planeras 500 meter ner i urberget i Söderviken. Här ligger också det befintliga Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

Men SKB har också haft ett behov av att komma närmare lokalbefolkningen i kommunen. Samtidigt behövs det nya kontorsarbetsplatser när huvudkontorsfunktioner flyttas från Stockholm. Allt detta möjliggörs nu i och med det nya kontoret på Norra Tullportsgatan i Östhammar. Här finns en utställning för allmänheten och ett 40-tal arbetsplatser som kommer att fyllas upp allt eftersom.

Positivt överraskade

Och många av gästerna vid invigningen var positivt överraskade över den förvandling som huset genomgått.

– Oj, vad fint det är. Det här blir ett lyft för hela stan. Det är kanon att SKB flyttar in! sa Gillis Eriksson, som kommit med sin fru Siv.

Alla Östhammarsbor var inbjudna till invigningen och när SKB:s vd Christopher Eckerberg äntrade podiet för att tala var lokalen fylld till sista plats.

– Det här är en stor dag för SKB, sa han och syftade på SKB:s relation till lokalsamhället.

– Förtroende bygger man i vardagen. Därför är det så viktigt att SKB finns där människorna finns, för att vardagskontakterna ska bli möjliga.

”Speciell relation”

Även kommunalrådet Jacob Spangenberg höll tal. Han tyckte att det kändes högtidligt och sa sig till och med vara rörd.

– SKB och kommunen har en mycket speciell relation. Ni har ett stort projekt i röret som vi kritiskt ska granska. Vi har jobbat tillsammans i 15 år och så långt tycker jag att vi klarat det bra, sa han och menade att det var viktigt att SKB nu kommer in till stan.

– Det är en del i förtroendeskapandet, så att vi som bor i kommunen ska kunna komma på besök och ställa våra frågor.

Nyheter

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar

SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den...

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar

Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stö...

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA

Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioakti...

Publicerad: 4 maj 2023