Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Bilden är ett fotomontage över Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark. Den grå delen till höger är befintlig anläggning under havet, den blå visar den planerade utbyggnaden.

SKB kompletterar ansökningarna om utbyggnad av SFR

Nu kompletterar SKB sina ansökningar om utbyggnad av SFR, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, i syfte att bemöta inkomna synpunkter från remissinstanserna i miljöbalksärendet och från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, avseende ansökan enligt kärntekniklagen.

Att remissinstanserna och SSM vill ha förtydliganden och kompletteringar är en naturlig del i den stegvisa prövningen av utbyggnaden.

Kompletteringen rör bland annat tydligare motivering av vald lokalisering och utformning av utbyggnaden samt en uppdaterad och mer detaljerad utredning avseende påverkan på vattenmiljön, framför allt kopplat till utsläpp av kväve från utsprängning av berg.

Fakta

SKB lämnade i slutet av 2014 in ansökningar enligt kärntekniklagen och miljöbalken om att få bygga ut SFR till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, respektive Mark- och miljödomstolen. Det handlar om runt 6 000 sidor bestående av bland annat en miljökonsekvensbeskrivning och en analys av säkerheten både under drift och efter förslutning. Tillståndsprövningen pågår och processen beräknas ta några år i anspråk. Ansökningarna granskas nu av SSM och Mark- och miljödomstolen, därefter kommer Östhammars kommun att ta ställning innan frågan till slut landar hos regeringen för beslut. Så fort tillstånd beviljats kan bygget, som uppskattas pågå i sex år, påbörjas.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 4 juli 2016