Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB ges möjlighet att komplettera slutförvarsansökan

Tillståndsprocessen för Slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark går vidare. SKB ges nu tillfälle att lämna in kompletterande handlingar till Miljö- och energidepartementet, där frågan bereds inför ett beslut av regeringen längre fram.

SKB ges tillfälle att yttra sig över Strålsäkerhetsmyndighetens och Mark- och miljödomstolens yttranden från den 23 januari i år.

– Det här ett steg som vi har väntat på och vi ser fram emot att lämna in materialet till regeringskansliet. I och med beskedet från departementet har vi också en tydlig tidsplan för det fortsatta arbetet, säger SKB:s vd Eva Halldén.

Deadline för att inkomma med det nya underlaget är satt till den 7 januari 2019.

– Frågorna som är i fokus för kompletteringsarbetet är inte nya för oss och vi har jobbat med dem i flera år. För några av dem pågår sedan en längre tid ett fördjupat arbete inför den säkerhetsredovisning som ska lämnas till Strålsäkerhetsmyndigheten i nästa steg. Vi har också initierat några ytterligare studier. Det handlar dels om labbstudier, dels om ytterligare beräkningsanalyser, säger Allan Hedin, säkerhetsanalytiker på SKB.

SKB ges samtidigt tillfälle att yttra sig över de olika skrivelser som hittills inkommit till regeringskansliets beredningsgrupp samt möjlighet att lämna förslag på särskilda villkor som regeringen kan meddela i samband med beslut.

Ansökan om Kärnbränsleförvaret

SKB:s ansökan om att få tillstånd för att bygga ett system för att ta hand om och slutförvara det använda svenska kärnbränslet har prövats av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, enligt kärntekniklagen och Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken. Under hösten 2017 pågick huvudförhandling i miljöprövningen. Den 23 januari i år lämnade både domstolen och SSM sina respektive yttranden till regeringen, som senare ska fatta beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen och tillåtlighet enligt miljöbalken.

Innan dess ska också de två kommunerna Östhammar och Oskarshamn tillfrågas, eftersom de har vetorätt i frågan om Kärnbränsleförvaret respektive inkapslingsanläggningen.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 1 juni 2018