Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB-anläggningar kan drivas strålsäkert

SKB har förutsättningar att driva Clab och SFR strålsäkert fram till 2028. Det beskedet lämnade Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, på måndagen.

Företag som har tillstånd att inneha eller driva en kärnteknisk anläggning måste vart tionde år göra en helhetsbedömning av anläggningens strålsäkerhet. SKB lämnade för två år sedan in helhetsbedömningar för mellanlagret Clab i Oskarshamn och Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark, till SSM.

Myndigheten bedömer att SKB i huvudsak uppfyller de aktuella föreskrifterna och konstaterar att ”SKB bedriver ändamålsenlig verksamhet i syfte att upprätthålla och öka strålsäkerheten.” 

– Det här är viktig återkoppling på hur vi driver våra anläggningar i dag och hur vi planerar att driva dem i framtiden. Det visar att vi arbetar på rätt sätt och med rätt fokus också utifrån myndighetens perspektiv, säger Ulrika Broman, chef för SKB:s drift- och underhållsavdelning.

SSM påpekar samtidigt viss förbättringsmöjlighet kring delar i själva redovisningen, men bedömer att detta har liten betydelse för strålsäkerheten.

– Också den återkopplingen tar vi så klart med oss i vårt fortsatta förbättringsarbete. Vår målsättning är alltid att redovisningarna ska motsvara myndighetens förväntningar, säger Ulrika Broman.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 22 september 2020