Hem Sigrid visade upp sig i Forsmark

Sigrid visade upp sig i Forsmark

Det var en till fest smyckad m/s Sigrid som i förra veckan hälsade allmänheten i Östhammar välkommen ombord. Med signalflaggorna hissade låg hon under tre dagar vid kaj i Forsmarks hamn för att de som ville skulle få se henne på nära håll.

Det var inte första gången som Sigrid la till i Forsmarks hamn. I över ett år har hon varit i gång och transporterat radioaktivt avfall mellan de svenska kärnkraftverken och SKB:s anläggningar i Oskarshamn och Forsmark. Däremot var det första gången som allmänheten i Östhammar fick en chans att se henne.

– Vi ville göra det här redan förra sommaren, men av olika skäl gick det inte. Men desto roligare är det att vi nu kan visa upp vårt fina fartyg och samtidigt ge alla möjlighet att se utställningen som byggts upp ombord, sa Ann-Kristin From, som är SKB:s kommunikationschef i kommunen.

I stället för radioaktivt avfall hade Sigrid den här gången en utställning om Kärnbränsleförvaret i lastrummet. Den visas i vanliga fall bara under Almedalsveckan i Visby eller vid särskilda tillfällen som det här.

En stab av guider och experter

201506Sigrid04_300px

Utställningen ombord på Sigrid är uppdelad i olika rum. I det här rummet kan besökarna skriva kommentarer eller föra fram sina åsikter. Foto: Lasse Modin.

Totalt var det runt 650 personer som passerade över lastrampen under de tre dagarna. Förutom allmänhet var det också särskilt inbjudna gäster, kommunpolitiker, beslutsfattare, anställda vid Forsmarks kärnkraftverk och närboende i området.

SKB hade laddat upp med en hel stab kommunikatörer, forskare och andra experter som guidade runt i utställningen, berättade om SKB:s verksamhet och forskning och svarade på besökarnas alla frågor.

– Kommentarer vi fick var allt från ”wow, vilken fin utställning” till frågor om hur det går i tillståndsprövningen och var kärnbränslet förvaras i dag, berättade Linda Bergman, informatör, som var nöjd med att så många tagit sig tid att komma och att allt avlöpt så bra, trots det stundtals regniga, kalla och blåsiga vädret.

Alltid bemannad

Många av dem som kom hade nog önskat få se mer av själva fartyget, men på grund av de rigorösa säkerhetsbestämmelserna var det inte möjligt. En som var lite besviken var Thomas Hollertz, som bor i Johannisfors några kilometer från Forsmark.

– Jag har tidigare varit ombord på föregångaren Sigyn och det hade varit roligt att få se mer av det här fartyget också, sa han men hade samtidigt full förståelse för att det är andra säkerhetsregler som råder i dag.

En liten tröst var dock att både befälhavaren Hans Larsson och andrestyrman Sebastian Kammerling fanns tillgängliga för frågor. De berättade till exempel att Sigrid är i drift ungefär 100 dagar om året, att hon går bra även i grov sjö och att hon alltid är bemannad, även när hon ligger i hamn. En fråga som befälhavaren dock inte kunde svara på var hur hon är att köra jämfört med Sigyn.

– Det var före min tid så jag vet faktiskt inte, jag har aldrig kört henne, sa han.

Direkt efter besöket i Forsmark satte Sigrid kurs mot Visby och Almedalen, där hon kommer att ligga under hela politikerveckan.

Nyheter

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar

SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den...

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar

Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stö...

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA

Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioakti...

Publicerad: 4 maj 2023

Bildinfo
Bild 1–3: Lasse Modin. På bild 3 samtalar Ola och Anita Jansson från Aspö med Bjarne Eriksson, som jobbar på kärnkraftverket och bor i Forsmarks bruk.