Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Sigrid visade upp sig i Forsmark

Det var en till fest smyckad m/s Sigrid som i förra veckan hälsade allmänheten i Östhammar välkommen ombord. Med signalflaggorna hissade låg hon under tre dagar vid kaj i Forsmarks hamn för att de som ville skulle få se henne på nära håll.

Det var inte första gången som Sigrid la till i Forsmarks hamn. I över ett år har hon varit i gång och transporterat radioaktivt avfall mellan de svenska kärnkraftverken och SKB:s anläggningar i Oskarshamn och Forsmark. Däremot var det första gången som allmänheten i Östhammar fick en chans att se henne.

– Vi ville göra det här redan förra sommaren, men av olika skäl gick det inte. Men desto roligare är det att vi nu kan visa upp vårt fina fartyg och samtidigt ge alla möjlighet att se utställningen som byggts upp ombord, sa Ann-Kristin From, som är SKB:s kommunikationschef i kommunen.

I stället för radioaktivt avfall hade Sigrid den här gången en utställning om Kärnbränsleförvaret i lastrummet. Den visas i vanliga fall bara under Almedalsveckan i Visby eller vid särskilda tillfällen som det här.

En stab av guider och experter

201506Sigrid04_300px

Utställningen ombord på Sigrid är uppdelad i olika rum. I det här rummet kan besökarna skriva kommentarer eller föra fram sina åsikter. Foto: Lasse Modin.

Totalt var det runt 650 personer som passerade över lastrampen under de tre dagarna. Förutom allmänhet var det också särskilt inbjudna gäster, kommunpolitiker, beslutsfattare, anställda vid Forsmarks kärnkraftverk och närboende i området.

SKB hade laddat upp med en hel stab kommunikatörer, forskare och andra experter som guidade runt i utställningen, berättade om SKB:s verksamhet och forskning och svarade på besökarnas alla frågor.

– Kommentarer vi fick var allt från ”wow, vilken fin utställning” till frågor om hur det går i tillståndsprövningen och var kärnbränslet förvaras i dag, berättade Linda Bergman, informatör, som var nöjd med att så många tagit sig tid att komma och att allt avlöpt så bra, trots det stundtals regniga, kalla och blåsiga vädret.

Alltid bemannad

Många av dem som kom hade nog önskat få se mer av själva fartyget, men på grund av de rigorösa säkerhetsbestämmelserna var det inte möjligt. En som var lite besviken var Thomas Hollertz, som bor i Johannisfors några kilometer från Forsmark.

– Jag har tidigare varit ombord på föregångaren Sigyn och det hade varit roligt att få se mer av det här fartyget också, sa han men hade samtidigt full förståelse för att det är andra säkerhetsregler som råder i dag.

En liten tröst var dock att både befälhavaren Hans Larsson och andrestyrman Sebastian Kammerling fanns tillgängliga för frågor. De berättade till exempel att Sigrid är i drift ungefär 100 dagar om året, att hon går bra även i grov sjö och att hon alltid är bemannad, även när hon ligger i hamn. En fråga som befälhavaren dock inte kunde svara på var hur hon är att köra jämfört med Sigyn.

– Det var före min tid så jag vet faktiskt inte, jag har aldrig kört henne, sa han.

Direkt efter besöket i Forsmark satte Sigrid kurs mot Visby och Almedalen, där hon kommer att ligga under hela politikerveckan.

Bildinfo
Bild 1–3: Lasse Modin. På bild 3 samtalar Ola och Anita Jansson från Aspö med Bjarne Eriksson, som jobbar på kärnkraftverket och bor i Forsmarks bruk.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 30 juni 2015