Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Efter grundstötningen bogserades Sigrid ut till lite djupare vatten. Foto: SKB.

Sigrid tillbaka i drift i slutet av april

På morgonen den 8 april gick SKB:s fraktfartyg m/s Sigrid på grund på en sandbank i Barsebäcks hamn. Fartyget är nu på varv för översyn och reparation och SKB räknar med att hon åter tas i drift i slutet av april, om alla reservdelar kommer på plats och hon får tid i torrdockan.

Vid grundkänningen fanns ingen radioaktiv last ombord, och inga större skador på fartyget kunde heller upptäckas vid den första dykbesiktningen. Väl inne på varv kunde man förutom ytliga färgskador även konstatera skador i ett av propelleraxlarnas lager samt på ena rodret, vilket nu åtgärdas. Samtidigt utförs andra arbeten på Sigrid som var planerade för ett varvsbesök senare i vår. Sigrid räknas att vara tillbaka i drift i slutet av april.

Grundkänningen skedde inne i Barsebäcks hamnbassäng i samband med att fartyget vändes runt för att sedan röra sig in mot kajen. Orsaken till grundkänningen berodde främst på att fartygets position inför vändningen i hamnbassängen var ogynnsam i kombination med att vindhastigheten markant ökade under manövern. Skadorna på axellagret och rodret uppkom då dessa fick grundkänning i sandbanken.

– Vår preliminära utredning visar att det var en plötslig sidvind tillsammans med en ofördelaktig position i hamnbassängen som fick henne att hamna utanför leden. Det är en smal passage in till kajen och marginalerna är små, säger Anna Wikmark på SKB:s transportenhet.

Den slutliga utredningen från Furetank kommer att vara klar under maj månad.

Fakta

SKB:s uppdrag vid Barsebäck är att transportera avfall. m/s Sigrid, som byggdes 2011–2013, är specialdesignat för transport av radioaktivt material. Hon har dubbelt skrov med extra förstärkningar. Viktiga system är dubblerade och separerade för att bidra till hög drifttillgänglighet och flexibilitet.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 8 april 2016