Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Säkerhet vid slutförvaring kräver expert i osäkerheter

På SKB arbetar vi alltid med säkerheten i fokus. Men Martin Stigsson, ämnesexpert i geologi, har gjort det omvända och fördjupat sig i osäkerheter. Nu har hans forskning resulterat i en doktorsexamen.

Martin Stigsson. Foto: SKB.

– För att vara säker på något måste man också veta hur stora osäkerheterna är. För min del har det handlat om att titta på hur våra beräkningar av vattenflöden och transporter av ämnen i berget påverkas av osäkerheter i till exempel mätdata, förklarar Martin Stigsson som numera, efter en lyckad disputation vid KTH i början av november, kan titulera sig doktor i geologi.

Från brobygge till slutförvaring

Från början är Martin Stigsson utbildad brobyggare, men det var kunskaperna inom numeriska modeller som ledde honom in på SKB:s verksamhetsområden. Redan 1997 började han jobba för SKB, först som konsult och sedemera som anställd. Doktorandarbetet påbörjade han 2010 och har därefter delat tiden mellan forskning, arbete och föräldraledighet.

– Det är svårt att kombinera eftersom doktorandarbete nästan alltid bygger på att man ska jobba mer än 100 procent. Samtidigt har det varit lite skönt att ha ett jobb att trilla tillbaka på när man bankar pannan blodig och inte kommer vidare i en viss forskningsfråga, säger han.

Osäkerheter ger säkerhet

Och nog har det varit en del kluriga och helt nya frågeställningar som Martin brottats med. Målet med forskningen har varit att ta reda på vilken betydelse osäkerheter i beskrivningar av sprickor har, och hur det påverkar beskrivningen av hur vatten och olika ämnen rör sig i berget.

Spricksystemen i berget beskrivs efter att man gjort mätningar i borrhål och här kan en hel del osäkerheter dyka upp, till exempel kan mätinstrumentet ligga lite olika i borrhålet, det omgivande berget kan ha magnetiska mineraler som påverkar mätningarna och naturligtvis kan även den mänskliga faktorn påverka mätningarna.

– Att det finns osäkerheter är inte så konstigt men det viktiga är att vi vet vilken betydelse dessa osäkerheter har när vi analyserar säkerheten i ett slutförvar på lång sikt, efter att det är förslutet, förklarar Martin.

Internationella experter granskar

Martins forskning har resulterat i inte mindre än åtta artiklar i vetenskapliga tidskrifter och nu även en doktorsavhandling. Det innebär att ett antal övriga experter från jordens alla hörn har granskat hans arbete. Vid disputationen var experter inom bergmekanik, flödesberäkningar och matematik på plats för att bedöma hans forskningsresultat.

– Det var överväldigande för mig att det var över 50 personer närvarande vid försvaret. Opponenten och betygsnämnden ställde många intressanta och relevanta frågor vilka jag uppskattade mycket. Dagens svåraste fråga kom nog ändå från min dotter, 9 år gammal, som ville att jag skulle sammanfatta allt med bara 10 ord …

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 12 november 2019