Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Sara Nordén, platsekolog i Forsmark, berättar om  de åtgärder som SKB vidtagit för att skydda hotade arter i området. Foto: SKB.

Riksdagsgrupp på besök i Forsmark

I fredags gästade en grupp riksdagsledamöter SKB i Forsmark. Gruppen var tvärpolitisk och bestod av ledamöter från Uppsala län och från de utskott som på olika sätt berörs av slutförvarsfrågan: miljö-, försvars- och näringsutskotten.

Forsmark visade sig inte från sin vackraste sida den här dagen. Tidvis öste regnet ner. Som tur var, när det var som värst, befann sig riksdagsgruppen 50 meter under jord, i Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Där fick de en guidad visning av anläggningen.

Efter lunch var det dags för sällskapet att åka ut i fält. Första stopp var i Söderviken, platsen där SKB planerar att bygga Kärnbränsleförvaret. Johan Molin, SKB:s miljöingenjör i Forsmark, berättade hur anläggningen ska utformas både över och under jord och gav en kort beskrivning av de byggförberedande undersökningar som man just nu gör i området.

Miljöåtgärder

Därefter satte bussen kurs mot en av de gölar som SKB grävt åt beståndet av gölgrodor i området. SKB:s platsekolog Sara Nordén förklarade att gölgrodan är en skyddad art som finns i Forsmark och att en av de gölar där den i dag förekommer måste fyllas igen när Kärnbränsleförvaret börjar byggas.

– Som ersättning har vi grävt sex nya gölar åt dem. Förhoppningen är att de ska flytta dit och börja föröka sig, sade hon och berättade också att SKB gjort lyckade försök att på konstgjord väg tillföra vatten till våtmarkerna i området.

– För gölgrodan är det viktigt att det finns vatten i gölarna under en längre tid så att ynglen hinner utvecklas och överleva. När vi börjar bygga finns det en liten risk att vi påverkar grundvattennivåerna, men genom infiltration kan vi förebygga eventuella effekter av det, sade hon.

Lärorik dag

Det var Sanne Eriksson (S) som tagit initiativ till gruppens besök. Hon representerar Uppsala län i riksdagen och bor själv i Östhammar.

– Jag tycker det är viktigt att vi som sitter i riksdagen får en fördjupad kunskap om SKB:s slutförvarsplaner. Det är en komplex fråga och en angelägenhet för hela landet, inte bara för oss här i kommunen, menade hon.

För Niclas Malmberg (MP) var det här andra gången han besökte Forsmark. Första gången var för tre år sedan. Ändå tyckte han att dagen varit lärorik.

– Framför allt tyckte jag det var intressant att höra att den nya typen av kärnkraftverk, de så kallade fjärde generationens reaktorer, inte är den lösning på slutförvarsfrågan som det ofta sägs. Även de reaktorerna kommer att producera avfall som måste tas om hand. Det framkommer inte riktigt i debatten, sade han.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 11 april 2016