Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Richard blev årets betongforskare

När den årliga Betonggalan gick av stapeln 22 november vann Richard Malm, som är forskare vid KTH samt specialist vid Sweco, priset som Årets Betongforskare.

Galan arrangeras av Tidskriften Betong och är samhällsbyggnadsbranschens största event där man hyllar insatser inom betongbyggandet. De som vinner får ett pris som kallas för Roger, uppkallad efter tidningen Betongs chefredaktör.

Richard Malm fick årets Roger. Foto: Privat.

Grattis till priset, hur känns det?

– Det är så klart jättekul att vi får det här erkännandet för den forskning som jag och mina kollegor har gjort.

Hur hamnade du i branschen?

– Det var medvetet val, jag läste civilingenjörsutbildningen i väg- och vattenbyggnadsteknik på KTH, och där var inriktningen mot konstruktionsteknik och hållfasthetslära för olika konstruktionsmaterial. När jag var klar ville jag börja doktorera och fick då en tjänst som handlade om betongbroar och temperatursprickor. Det var så jag började och sedan kom jag i kontakt med kraftindustrin och började jobba mot kärnkraft och vattenkraft.

Samarbete med SKB

Du jobbar även på Sweco som specialist inom Vattenkraft och dammar, hur ser en arbetsdag ut?

– Även om jag jobbar på regionen för Vattenkraft och dammar så har jag lagt cirka 30–40 procent av min tid på SKB och kärnbränsleprogrammet. Där har jag lagt mycket tid på pluggningsförsöket på Äspölaboratoriet. Det som jag främst arbetar med är analyser av mätningar och numeriska beräkningar, i pluggförsöket genomförde jag detta för att analysera betongkupolen under gjutning och när den är utsatt för höga vattentryck. Det är liknande saker jag gör på vattenkraften mot dammarna, där jag genomför simuleringar i syfte att bestämma deras säkerhet mot brott, eller för att utreda hur dammarna mår.

SKB har jobbat tillsamman med Richard om hur tunnlarna i slutförvaren ska förslutas. På Äspölaboratoriet har tekniken provats i full skala för att verifiera konstruktionen av pluggarna som ska användas. Matti Nord som är utvecklingsingenjör på enheten för slutförvarsteknik på SKB är nöjd med samarbetet.

– Richard har under många år varit en nyckelperson vad gäller utveckling och konstruktion av de betongpluggar som är tänkta att installeras i Kärnbränsleförvaret och Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Hans kunskaper om avancerade betongkonstruktioner är väldigt värdefulla för SKB på flera sätt. Förutom sina djupa teoretiska kunskaper så har Richard även förmågan att på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklara tekniska samband, och därför har han varit med och skrivit ett flertal av våra rapporter om pluggsystemet.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 30 november 2018