Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Nu stöttar SKB vindkraftsföretag

Det lilla högteknologiska företaget Vertical Wind etablerar sig nu i Österbybruk. Med stöd av SKB Näringslivsutveckling kommer företaget att producera en generator till ett polskt vindkraftsbolag.

Vertical Wind som drivs av Hans Bernhoff är ursprungligen en avknoppning från Uppsala universitet. Företaget har funnits sedan 2002. För fyra år sedan byggde man en prototyp till ett storskaligt vertikalaxlat vindkraftverk om 200 kW.

– Vi samarbetade då med E.ON och hade produktion i Falkenberg. Men i samband med finanskrisen tvingades vi tyvärr lägga ner den verksamheten, berättar Hans Bernhoff.
Han säger att problemet inte har varit själva tekniken utan att hitta finansiering.

– Det är nästan omöjligt att få finansiering för ny industriverksamhet i Sverige i dag. Vi är inte heller något stort land när det gäller vindkraft.

Nytt spår

Nu har Vertical Wind växlat in på ett delvis nytt spår och satsar istället på själva generatorn. En första order har tecknats med ett polskt vindkraftsföretag.

– Polen har ett beroende av kol och gas och har därför ett stort behov av ny förnybar energi, berättar Hans Bernhoff som även är professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet.

Han började fundera över möjligheten att förlägga tillverkningen i Östhammars kommun och tog kontakt med SKB Näringslivsutveckling. Förutom hjälp med en bankgaranti och ett borgensåtagande kläckte Jörgen Lönnies, affärsutvecklare på SKB Nu i Östhammar, idén att etablera verksamheten i den gamla bruksorten Österbybruk. Här kommer Vertical Wind att hyra en lokal av Mickelssons mekaniska verkstad, MMV, i gamla brandstationen mitt emot Österby gjuteri.

– Det här känns jättebra. Vi har fått tag i en liten och ändamålsenlig lokal, det är nära till Uppsala och Österbybruk har bra infrastruktur. Dessutom kommer vi att ha stor flexibilitet genom att vi kan hyra in lokal personal på timmar och får möjlighet att använda oss av en del av deras verkstadsutrustning vid behov, säger Hans Bernhoff.

Spännande

Jörgen Lönnies på SKB Nu tycker det ska bli spännande att se hur de två verksamheterna kan befrukta varandra.

– Det här är en högteknologisk verksamhet som kommer till Österbybruk där det sedan gammalt finns stor kunskap om produktion och något av ett verkstadstekniskt kluster.

Till att börja med kommer Vertical Wind att ha två fast anställda på orten men genom inlåning av personal hoppas Jörgen Lönnies att verksamheten i själva verket kommer att bidra med fem till sex nya arbetstillfällen.

– Nu har Vertical Wind fått in foten och det är klart att vi hoppas att de kommer att stanna här, säger han.

Fakta

SKB Näringslivsutveckling

SKB Näringslivsutveckling, SKB Nu, är ett helägt dotterbolag till SKB. SKB Nu verkar för att utveckla näringslivet i Östhammars kommun och skapa långsiktiga och varaktiga arbetstillfällen. Detta görs på två sätt, dels genom affärsutveckling, dels genom borgensåtaganden. SKB Nu stöttar företag med lokal förankring och utvecklingsmöjligheter.

Läs mer på SKB Näringslivsutvecklings egen webbplats, www.skbnu.se.

MER INFORMATION

Läs mer om SKB Näringslivsutveckling på företagets egen webbplats.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 31 oktober 2014