Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

I SKB:s mellanlager Clab förvaras det använda kärnbränslet i djupa bassänger. Vattnet skyddar mot strålningen och kyler av bränslet. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Mellanlager fyller 30 år

Den 11 juli 1985 tog Clab, SKB:s mellanlager utanför Oskarshamn, emot den första transportbehållaren med använt kärnbränsle från Barsebäck. I år fyller anläggningen 30 år. Det kommer att firas bland annat med öppna turer för allmänheten.

När Clab togs i drift 1985 var det ett historiskt ögonblick. Det var den första anläggningen av sitt slag i världen och händelsen fick stor uppmärksamhet både här hemma och utomlands.

Den första lasten använt kärnbränsle kom från Barsebäcks kärnkraftverk med SKB:s dåvarande transportfartyg Sigyn. Sedan dess har Clab tagit emot närmare 6 000 ton använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftverken och firar i år 30-årsjubileum.

Öppna guidade turer

I dag är Clab en till viss del moderniserad anläggning, som också byggts ut. I början av 2000-talet byggdes ett nytt bergrum och fem bassänger utökades till tio, och i framtiden planeras även för en ny del – inkapslingsanläggningen.

För att fira 30-årsjubileet bjuder SKB lördagen den 11 april in allmänheten till guidade visningar av anläggningen.

– Vi kommer att ha två guidade turer under dagen. Mellan turerna kommer vi också att ha föreläsningar om Clabs historia och framtidsplanerna, säger Simon Roth, kommunikatör och guide på Clab.

Invigning i skuggan av Tjernobyl

Clab började byggas 1980, ett år efter Harrisburgolyckan och bara någon månad efter den stora kärnkraftsomröstningen i Sverige. Och dagen innan anläggningen officiellt skulle invigas, den 28 april 1986, inträffade Tjernobylkatastrofen.

– Energiminister Birgitta Dahl fick meddelande om vad som hänt mitt under ceremonin. Hon fick avbryta besöket och flyga tillbaka till Stockholm, berättar Henrik Olsson, som anställdes på Clab redan 1982 och i dag arbetar som skiftledare.

Skärpta myndighetskrav

Som nyanställd i november 1982 fick Henrik Olsson och hans kolleger börja med att sätta sig tre år i skolbänken för att lära sig hur anläggningen skulle fungera och skötas.

– Då fanns här bara ett stort hål i marken för bassängerna. Sedan byggde de sig sakta uppåt, berättar han.

På frågan hur arbetet har förändrats sedan dess svarar han att det i dag är mer pappersarbete.

– På den tiden var det mer handpåläggning. Om en ventil gick sönder hämtade man en skiftnyckel och fixade felet. I dag är myndighetskraven på kärntekniska anläggningar av den här typen mycket hårdare, säger han.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 18 mars 2015