Hem Livsgärning prisas
Claes Thegerström prisas för sin livsgärning. Foto: Lasse Modin.

Livsgärning prisas

Claes Thegerström, SKB:s förre vd, har sysslat med kärnavfallsfrågan nästan hela sitt yrkesliv. Som en diversehandlare i vetenskap, teknik och samhällskontakter har han lotsat Sverige mot målet – ett säkert slutförvar för använt kärnbränsle. För sin livsgärning får han nu WMS Lifetime Achievement Award.

Priset delas ut av den ideella organisation i USA som ligger bakom konferensen WM (Waste Management) Symposia. Claes Thegerström nominerades till utmärkelsen av representanter från mer än tolv länder och ett antal organisationer, däribland EU och atomenergiorganet IAEA.

I motiveringarna framhålls hans tekniska kompetens. Men också hans insatser för att skapa förståelse bland allmänheten för vikten av en långsiktig lösning för högaktivt kärnavfall. Och för att han lyckats hitta inte bara en – utan två kommuner – som kan tänka sig att låta SKB anlägga ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Porträtt Claes Thegerström. Foto: Lasse Modin

Claes Thegerström.

– Jag antar att jag får det här priset i första hand för de tio år som jag varit vd för SKB. Jag blir nog lite av en symbol för det svenska programmet och för företagets framgångar, säger Claes Thegerström med sedvanlig blygsamhet.

Ett lagarbete

Han kallar det ett lagarbete, men det är ett lagarbete där han själv haft en framträdande roll. Sedan han klev in på företaget 1982 har han sett organisationen växa från 20 till 500 personer. Han var med i slutfasen av framtagandet av KBS-3-metoden (hela systemet för slutförvaring av använt kärnbränsle), i arbetet med säkerhetsanalysen, och inte minst, som ansvarig för lokaliseringsprocessen.

Det senare var en lång resa där målet länge syntes avlägset.
– Även om regeringen och kommunerna inte har fattat sitt slutgiltiga beslut, så känns det ändå självklart i dag att vi har en plats. Men när vi började 1991 rådde stor osäkerhet om ens någon kommun ville diskutera saken med oss. Höjdpunkten för mig var absolut när vi kunde tillkännage att SKB valt Forsmark som en lämplig plats för Kärnbränsleförvaret 2009.

Stora utmaningar

Tekniskt har det funnits många utmaningar. Men det mänskliga har varit svårare – och minst lika kul. Med diplomati och social kompetens har Claes Thegerström mött många tuffa debattörer, och en ibland både orolig och skeptisk allmänhet.

– Det roligaste är när man kan bryta sig igenom den där muren och nå fram med informationen. Jag har till exempel många fina minnen av förstudierna i Storuman och Malå trots att det också var en väldigt tuff tid.

För Norrlandskommunerna ville inte veta av SKB och företagets planer, och motståndet var starkt även på andra håll i Sverige. En av de lustigare episoderna är historien om hur Claes Thegerström fick åka upp till de aktivister som i åratal vaktat Kynnefjäll mot provborrningar för att högtidligt lova att där tänkte SKB i alla fall inte anlägga slutförvaret.

I dag har han sedan några år tillbaka lämnat vd-posten vidare till Christopher Eckerberg. Numera arbetar han för det egna konsultföretaget. Fortfarande med kärnavfallet som huvudfokus, bland annat som styrelseledamot i den engelska motsvarigheten till SKB och mindre deluppdrag i Sverige och i Frankrike. Men i ett mindre hektiskt tempo än förut.

Ta emot pris

I mars månad åker han till WM2015 i Phoenix för att ta emot sitt pris. Faktum är att han är en av få utländska medborgare som fått utmärkelsen. Fast Claes Thegerström själv gör sin vana trogen ingen stor sak av det hela.

– Det är alltid trevligt att bli uppmärksammad, säger han bara helt kort.

Nyheter

SKB ny ägare av Forsmarks hamn

Första april tar SKB över Forsmarks hamn från tidigare ägaren Forsmarks Kraftgrupp, FKA. SKB planerar bland annat att bygga y...

Publicerad: 30 mars 2023

SKB bjuder in till samråd

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bjuder härmed in till samråd enligt 6 kap. miljöbalken gällande ytterligare åtgärder och...

Publicerad: 22 mars 2023

Med fokus på en hälsosam och säker arbetsmiljö

”Personal, hälsa och säkerhet” är ett av fokusområdena i SKB:s hållbarhetsprogram även kallad Färdplan för hållbart byggande ...

Publicerad: 28 februari 2023