Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Kajsa Engholm är skolinformatör på SKB och Spiros Toulikas arbetar på SKB Näringslivsutveckling. Foto: SKB.

Innovativa ungdomar i Oskarshamn

För första gången någonsin har en lokal Blixtlåset-final genomförts på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Blixlåset drivs i samarbete med bland annat Teknikcollege och är de svenska gymnasiemästerskapen i innovationer.

SKB deltog med två jury-medlemmar; Spiros Toulikas och Kajsa Engholm.

Teknikprogrammets årskurs tvåor har under hösten funderat kring innovationer och idéer och därefter fortsatt med att ta fram modeller. Ett tiotal grupper bestående av tre–fyra elever presenterade sina innovativa idéer för en jury bestående av representanter från både skola och näringsliv.

Idéerna handlade om allt från godispåsar med extra fack för godispapper och hopfällbara galgar till lösningar för hur kablage ska dras i fastigheter vid nybyggnation och verktyg som kan hjälpa människor med greppsvårigheter. När de presenterade sina idéer var det viktiga inte presentationen i sig utan hur de kunde förklara nyttan med innovationen, hur tankarna gick för att leda fram till den, om den fungerar i dagsläget eller om de tagit fram en prototyp och om den kommer att gå att sälja i framtiden.

Regionfinal i Värnamo

Fyra av grupperna gick vidare till regionfinal i Värnamo längre fram i vår. Ytterligare en grupp kommer att utses av Teknikprogrammets arbetslag.

Flera av grupperna kommer fortsätta att arbeta med sina idéer som företag inom Ung Företagsamhet i årskurs 3.

– Jag är väldigt imponerad av ungdomarna. De är otroligt kreativa och vi fick många bra idéer presenterade för oss i dag, säger Kajsa Engholm.

– Oskarshamn må ligga på infrastrukturens baksida, men om fem år ligger vi på innovationernas framsida, visionerar eldsjälen bakom Blixtlåset på Oscarsgymnasiet, läraren Hanna Sandqvist.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 16 januari 2020