Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Så här är det planerat att se ut i området runt Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, under driftskedet.

Huvudförhandlingen om utbyggt SFR avslutad

I förra veckan avslutades huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen om SKB:s ansökan att bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Domstolen kommer att lämna sitt yttrande den 13 november.

Huvudförhandlingen har varit en viktig del i prövningen av SKB:s ansökan enligt miljöbalken. Sammanlagt blev det sju förhandlingsdagar, varav en av dag med syn av verksamhetsområdet ovan jord och nuvarande SFR.

– Det har varit en bra förhandling där alla parter fått komma till tals ordentligt. Jag upplever att vi presenterade vårt material på det sätt som vi hade planerat och att vi kunde besvara de frågor som vi fick under förhandlingen. Vi har visat att anläggningen är strålsäker på såväl kort som lång sikt och hur utbyggnaden endast kommer att leda till begränsade miljökonsekvenser, säger Peter Larsson, SKB:s projektledare för tillståndsprövningen.

Yttrande i november

Både myndigheter, organisationer och privatpersoner har varit engagerade under förhandlingen.

– Vi kan konstatera att såväl alla centrala som regionala remissmyndigheter som medverkat i prövningen tillstyrker vår ansökan, säger Peter Larsson.

SKB:s ansökan handlar om att få bygga ut det redan existerande slutförvaret SFR i Forsmark, där det i dag förvaras låg- och medelaktivt driftavfall från de svenska kärnkraftverken. Utbyggnaden behöver göras för att skapa utrymme också för låg- och medelaktivt rivningsavfall från kärnkraftverken.

Under förhandlingen har SKB bland annat presenterat syftet med den sökta verksamheten, lokala plats- och omgivningsförhållanden, strålsäkerhetsfrågor under drift och efter förslutning samt flera områden inom den breda miljökonsekvensbeskrivning som gjorts.

Domstolen kommer att lämna sitt yttrande i tillåtlighetsprövningen enligt miljöbalken till regeringen den 13 november klockan 13.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 7 oktober 2019