Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Granskningen fortsätter även efter regeringsbeslut

SKB väntar på ett ja från regeringen att få börja bygga Slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Men ett ja betyder inte att granskningsprocessen är avslutad. Flera kontrollstationer återstår på vägen mot förslutning om cirka 70 år.

När regeringen har fattat sitt beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen och tillåtlighet enligt miljöbalken ska myndigheterna – Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och mark- och miljödomstolen, MMD – fastställa villkor för verksamheten, vilket sker i två parallella spår.

MMD fastställer villkor

Efter regeringsbeslut återlämnas ansökan till mark- och miljödomstolen som fortsätter att handlägga ärendet genom remisshantering. SKB har sedan tidigare haft långtgående diskussioner med bland andra de berörda kommunerna, länsstyrelserna och Naturvårdsverket som resulterat i förslag till framtida villkor för den sökta verksamheten.

– Både domstolen och SSM kommer att ställa villkor för vår verksamhet, dessa villkor omfattar krav för uppförande, drift och förslutning, säger Peter Selting, chef för avdelning Säkerhet, kvalitet och miljö på SKB.

Efter en eventuell skriftväxling bestämmer domstolen tid för huvudförhandling. När den är genomförd meddelar myndigheten dom och de villkor som ska gälla för verksamheten.

SSM granskar i flera steg

SSM fortsatta prövning enligt kärntekniklagen sker stegvis. Första steget, efter eventuella beslut från SSM om tillkommande villkor, är att SKB tillsänder SSM en preliminär säkerhetsredovisning som en del i ansökan om att uppföra anläggningen. I ansökan måste SKB visa att man har förmåga att uppföra, driva, avveckla och försluta anläggningen på ett från strålsäkerhetssynpunkt säkert sätt. Företaget måste också redovisa planer för utveckling av säkerhetsredovisningen inför senare steg i prövningen (start av provdrift och start av rutinmässig drift), program för fortsatta detaljundersökningar och kommande forskning och teknikutveckling.

Under alla skeden i anläggningens livscykel bedriver myndigheten tillsyn vad beträffar såväl strålsäkerhet under drift som långsiktig strålsäkerhet.

– SKB ska bygga och driva en säker anläggning som uppfyller de högt ställda kraven kopplat mot säkerhet efter förslutning. Det är så vi ska omhänderta det använda kärnbränslet, kommenterar Peter Selting.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 1 april 2021