Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Henri Pehkonen hjälpte SKB att lösa problemet med hur man ska förhindra syre att komma in i kopparkapselns svetsfog. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Examensjobb bakom svetslösning

En uppgift som finns kvar att lösa när det gäller svetsningen av kopparkapslarna är att förhindra att det kommer in syre i svetsfogen och bildar oxider. Anledningen till att man inte vill ha oxider är att de kan påverka fogens hållbarhet.

Huvudalternativet är att använda sig av ett gasskydd runt svetsverktyget och byta ut luften mot argongas. Eftersom SKB använder sig av en specialbyggd friktionsomrörningssvets så fanns det inte några färdiga gasskydd att köpa.

När Henri Pehkonen som studerade på Linköpings Universitet kontaktade SKB:s kapsellaboratorium och frågade om det fanns något examensarbete för honom så fanns här alltså en intressant uppgift att lösa. Henri tackade ja och arbetade under första halvåret i år på SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn med att få sitt examensarbete klart.

– Jag har haft bra hjälp av SKB och Maskinteknik AB i Oskarshamn. De stora delarna har jag kommit fram till, sedan har vi steg för steg förbättrat och förfinat, säger han.

När sommaren kom var Henri klar med sitt arbete och han fick ut sin civilingenjörsexamen i maskinteknik.

Bra förutsättningar

Men det var inte bara examinatorerna och Linköpings Universitet som var nöjda med hans arbete. Efter att ha utvärderat Henris lösning kom SKB fram till att den har bra förutsättningar för att uppfylla målet med gasskyddet.

SKB beställde därför en installation av Henris lösning av Maskinteknik AB där Henri Pehkonen arbetar numera. Just nu pågår arbetet med att bygga om svetsen för att nästa år kunna göra ett antal provsvetsar ihop med SKB:s motsvarighet i Finland, Posiva.

– Det är kul att det jag har tagit fram kommer att användas på riktigt och inte bara blir liggande, säger Henri som håller på att montera gasskyddet.

Testas 2015

Målet är att ombyggnationen ska vara klar före jul så att testerna kan utföras under våren 2015.

– Alla moment i hela processen har sin charm, så det går inte att säga att någon del är roligare än en annan. Att göra en modell i datorn på hur det ska se ut är roligt, men det är även roligt att skriva ut en ritning och ge till någon som ska tillverka en del eller om man ska tillverka delen själv, säger Henri som även kommer att vara inblandad nästa år när testerna där hans konstruktion ingår pågår.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 24 november 2014