Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

En kväll om teknik

”Coolt!” och ”Man blir som barn på nytt!” Det var två av kommentarerna som fälldes under tisdagen då ett 20-tal personer kom på SKB:s kväll om teknik.

I veckan som gick arrangerade SKB en kväll om teknik på Xperiment, Oskarshamns vetenskapscentrum. Ett 20-tal personer kom för att lära mer om teknik av olika slag.

Kvällen inleddes med att Ann Barnekow, verksamhetskoordinator på mellanlagret Clab, berättade om sin resa från bondgården där hon växte upp, till i dag då hon arbetar på en kärnteknisk anläggning. Xperiments Bernth Norén berättade om vad teknik är:

– Teknik är allt som människan gjort för att underlätta och utveckla. Naturvetenskap är allt annat. Det är en benämning som sammanfattar vetenskaper som studerar naturen och vad de innehåller, som biologi, fysik och kemi.

Därefter delades deltagarna in i tre grupper som cirkulerade mellan stationerna:
• programmera en slutförvarsrobot
• bygga en båt som så snabbt och rakt som möjligt tar sig tre meter i vatten
• rundvandring på Xperiment och tid för att prova på.

En kvinna står framför en låda med vatten.

Linda Algesson testar sin båt. Går den framåt? Räcker luften i ballongen i tre meter?

Alla gjorde vad de kunde för att programmera SKB:s slutförvarsrobotar på bästa sätt. Som tur var fanns skolinformatören Kajsa Engholm på plats och kunde hjälpa till när det blev tveksamheter kring till exempel motorstyrka eller hastighet.

Kreativiteten visste inga gränser när det gällde att bygga båt. Några lade mer vikt på utseende än på funktionalitet. Alla hade dock de bästa intentioner, trots att det inte var alla båtar som tog sig i mål.

Mest uppskattat var nog ändå rundvandringen då besökarna hade både tid och möjlighet att prova på de olika experiment och knepiga uppgifter som finns i lokalerna i Kulturhuset. För någon blev det en riktigt hårresande kväll då personen i fråga fick vara försökskanin när Bernth Norén skulle visa hur statisk elektricitet bildas.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 16 april 2014