Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Dags för huvudförhandling om utbyggnaden av SFR

SKB har ansökt om tillstånd för att få bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, som funnits i drift i Forsmark sedan 1988. Mark- och miljödomstolen prövar frågan enligt miljöbalken och kommer att hålla huvudförhandling i ärendet, med start den 23 september.

I det nuvarande SFR slutförvaras avfall från driften av kärnkraftverken. Det kan handla om filter som samlat upp radioaktiva ämnen i reaktorns vatten, använda verktyg och skyddskläder. Men även radioaktivt avfall från sjukvård, veterinärvård, forskning och industri förvaras i SFR. Utbyggnaden behöver göras för att skapa utrymme för slutförvaring av låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken.

– Det absolut mesta av avfallet, runt 90 procent, som uppstår när man river ett kärnkraftverk är konventionellt byggavfall. Ytterligare något kan slutförvaras i markförvar eller friklassas. Sedan återstår det sådant avfall som klassas som kortlivat avfall och som planeras att slutförvaras i SFR. Så för att få plats med det kortlivade rivningsavfallet måste vi bygga ut SFR-anläggningen, säger Peter Larsson, SKB:s projektledare för tillståndsprövningen.

Projektledaren Peter Larsson. Foto: SKB.

En mindre fraktion av rivningsavfallet klassas som långlivat avfall och kommer slutförvaras i det planerade slutförvaret för långlivat avfall, SFL. SFL planeras att vara i drift på 2040-talet.

Omfattande prövning innan tillstånd

Vägen för att få tillstånd att bygga ut förvaret är både lång och omfattande.  I slutet av 2014 skickade SKB in ansökan om utbyggnad och fortsatt drift av SFR både enligt miljöbalken och kärntekniklagen. Ansökan enligt miljöbalken prövas först av Mark- och miljödomstolen och sedan av regeringen, medan ansökan enligt kärntekniklagen prövas av Strålsäkerhetsmyndigheten och regeringen.

Myndigheternas experter har granskat underlaget som SKB lämnat in, samtidigt som ett stort antal remissinstanser har haft möjlighet att komma med synpunkter under processen.

– Remissinstanserna har lyft viktiga frågor under granskningens gång. Frågor som SKB har tagit till sig, analyserat och besvarat, säger Peter Larsson.

Huvudförhandlingen pågår mellan den 23 september och 3 oktober och kommer att hållas i domstolens lokaler i Nacka. En dag förläggs till Forsmark för syn av platsen och verksamheten. Synen ger domstolens ledamöter och remissinstanserna möjlighet att med egna ögon ta del av förhållandena på plats.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har i sitt yttrande till domstolen bedömt att SKB:s ansökan om utökad verksamhet i SFR är tillåtlig enligt miljöbalken.

Parallell prövning enligt kärntekniklagen

Parallellt med miljöbalksprövningen, pågår också SSM:s prövning av ansökan enligt kärntekniklagen. SSM planerar att lämna sitt yttrande till regeringen enligt kärntekniklagen i samband med att domstolen lämnar sitt yttrande enligt miljöbalken.

SKB bedömer att alla tillstånd kommer ha vunnit laga kraft cirka 2023. Därefter kan byggarbetena påbörjas. De uppskattas sedan pågå i cirka sex år.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 17 september 2019