Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Dags för huvudförhandling om Kärnbränsleförvaret

I dag, tisdag, inleds huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen om SKB:s ansökan om tillstånd för ett system för slutförvaring av använt kärnbränsle.

Förhandlingarna pågår i fem veckor med de första två veckorna i Stockholm. Därefter följer en förhandlingsvecka i vardera Oskarshamn och Östhammar där rätten också ska göra så kallad syn, det vill säga besöka de platser där anläggningarna planeras. Efter en veckas paus sker sedan den avslutande förhandlingsveckan i Stockholm.

Fyrtio års forskning

Det var våren 2011 som SKB lämnade in ansökningarna om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Bakom ansökningarna – som omfattar 10 000 sidor – ligger fyrtio års forskning och teknikutveckling för att konstruera ett slutförvar som uppfyller myndigheternas krav på säkerhet i 100 000 år. Det är så länge som avfallet måste hållas åtskilt från människa och miljö.

SKB:s vd Eva Halldén. Foto: Sigrid Malmgren

– Vi är trygga med det vi framhåller i våra ansökningar och stolta över det omfattande arbete som ligger bakom. Nu ser vi fram emot att få slutförvarsfrågan prövad i Mark- och miljödomstolen, säger SKB:s vd Eva Halldén.

SKB:s metod för slutförvaring av det använda kärnbränslet – KBS-3 – bygger på tre barriärer: kopparkapslar, bentonitlera och det svenska urberget. En viktig del av ansökningarna är analysen av den långsiktiga säkerheten efter att Kärnbränsleförvaret förslutits. Ett annat viktigt underlag är miljökonsekvensbeskrivningen för platserna runt de planerade anläggningarna.

Säkert på kort och lång sikt

Mark- och miljödomstolen prövar den sökta verksamheten enligt miljöbalken och Strålsäkerhetsmyndigheten enligt kärntekniklagen. Förutom myndigheternas egna experter har underlagen också granskats av ett stort antal remissinstanser. Miljöorganisationer, berörda kommuner och länsstyrelser, universitet och högskolor med flera har fått säga vad de tycker.

– Vår ansökan visar att vi kan ta hand om det använda kärnbränslet på ett säkert sätt för människa och miljö på både kort och lång sikt, säger Eva Halldén.

Efter huvudförhandlingen lämnar Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten sina yttranden till regeringen som då vänder sig till de berörda kommunerna, som har veto i frågan. Först när de sagt sitt fattar regeringen ett slutligt beslut.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 5 september 2017