Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Besök oss i Almedalen!

SKB:s transportfartyg m/s Sigrid kommer att finnas i Visby hamn under Almedalsveckan. Passa gärna på att besöka oss ombord och gå runt i vår utställning eller på en guidad tur.

Vanligtvis fraktar Sigrid särskilda transportbehållare med radioaktivt avfall, men till Almedalen kommer hon i stället lastad med information och möjligheter till möten och intressanta samtal. Lastutrymmet är nämligen förvandlat till en stor utställningslokal som är öppen för såväl nyfikna spontanbesökare som särskilt inbjudna gäster. SKB:s experter guidar genom utställningen.

Kommunikationschef Anna Porelius. Foto: Gabriel Liljevall.

– Ombord på fartyget har vi en unik möjlighet att informera om vårt planerade slutförvar för använt kärnbränsle, både vad gäller de tekniska lösningarna och läget i tillståndsprocessen. Frågan om Kärnbränsleförvaret är högaktuell och vi närmar oss läget där regeringen ska fatta beslut i frågan, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

– Sigrid blir en viktig mötesplats i Almedalen och flera organisationer har valt att lägga sina seminarier ombord hos oss. Bland andra Kantar Sifo, Folk och Försvar och Vetenskapsrådet.

I gruppen från SKB som reser till Almedalen ingår representanter från företagsledningen, forskare, ämnesexperter och kommunikatörer. För SKB är det viktigt att nå ut i Almedalen för att bygga förtroende bland politiker och allmänhet, och informera om det pågående arbetet runt de stora projekten.

– Almedalsveckan är en möjlighet att berätta om hur långt vi har kommit i det svenska kärnavfallsprogrammet och vilka milstolpar vi har framför oss. Är du på plats i Visby under veckan rekommenderar jag verkligen ett besök ombord, säger Anna Porelius.

Besök Sigrid i Almedalen

Var: Hamnen, kajplats 2, Visby
När: Söndag-torsdag kl 10–17

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 24 juni 2019