Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Återtag av historiskt avfall

Hallå där, Peter Selting, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö!

Det har rapporterats i medierna om att SKB tar upp historiskt radioaktivt avfall från SFR i Forsmark för att kontrollera innehållet och vid behov paketera om det innan det deponeras på nytt. Varför gör ni det?

Bakgrunden är att en typ av historiskt avfall i SFR eventuellt inte uppfyller kraven på slutförvaring. Det handlar om äldre avfall från försvaret, sjukvården och kärnforskning, som i vissa fall kan ha felaktig dokumentation. Sedan en längre tid har det därför stått klart att aktuellt avfall ska tas upp, kontrolleras, vid behov hanteras för att sedan deponeras på nytt.

SFR ska byggas ut, därför har SKB utrett om det är bäst att ta upp avfallet före eller efter utbyggnaden. Vad kom ni fram till?

Vi gör bedömningen att det är bättre att ta upp det historiska avfallet innan utbyggnaden. En fördjupad analys visar att det är logistiskt möjligt. Ett upptag av avfallet innan utbyggnaden ger fördelen att vi förkortar mellanlagringstiden i SFR och får kompletterande information som underlättar konstruktionen av framtida anläggningar.

Vad händer nu?

Vi påbörjar förberedelser för att kunna hantera logistiken i befintligt SFR och sedan tillfälligt förvara det avfall vi tar upp, innan vi transporterar containrarna på ett säkert sätt till Studsviksområdet, där de ska kontrolleras och vid behov hanteras för att sedan deponeras på nytt.

Vad kommer återtaget att kosta?

För SKB:s del handlar det om 60 miljoner kronor. Kostnaden kommer att fördelas på mottagarna.

Fakta

Bakgrund

Svafo genomförde för några år sedan ett projekt där man röntgade lågaktivt avfall som paketerats i Studsvik på 1970-och 1980-talet. Det kunde då konstateras att ett antal fat innehöll vätska, till exempel lösningsmedel. Vätskeformigt avfall är inte tillåtet i SFR och SKB informerades om att det kan finnas fat med liknande problematik i SFR. SKB kommer därför att ta upp det identifierade avfallet så att mottagarna kan undersöka det och vid behov paketera om det.

Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR

SFR har funnits i drift sedan 1988. Det mesta av avfallet som förvaras i SFR är driftavfall från de svenska kärnkraftverken, till exempel filter och olika verktyg eller skyddskläder. Men även radioaktivt avfall från sjukvården, forskningen och industrin förvaras här. Planering pågår för att anläggningen ska byggas ut för att kunna ta emot rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 3 april 2021