Hem Äspöloppet tuff utmaning
Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson var de snabbaste damerna, etta respektive tvåa i mål. Foto: SKB

Äspöloppet en tuff utmaning

I helgen gick det årliga Äspöloppet av stapeln. Närmare 100 tappra motionärer hade antagit utmaningen att springa 3,5 kilometer i 14 procents lutning, nerifrån Äspölaboratoriet på 450 meters djup upp till markytan.

Loppet avgjordes i två heat så att alla anmälda skulle få springa. Antalet personer som samtidigt får vistas nere i berget är nämligen begränsat till 60.

Två av dem som sprang var Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson. Det var deras andra Äspölopp och före start pirrade det i magen.

– Det är mer en mental kamp än en fysik kamp, det är verkligen den som har viljan som det går bra för, sa Gabriella.

Sophia hade sin taktik för hur hon skulle klara prövningen.

– Jag tänker springa hela tiden, för stannar man blir det jobbigt att starta igen.

Förstagångslöpare

Två som sprang för första gången i år var Kaji och Renée Löwhagen, far och dotter. Trots det nära släktbandet kom de från olika orter, Västervik respektive Nässjö. Båda var nervösa inför loppet trots att de var väl förberedda.

– Jag gjorde det stora misstaget att prova på 14 procents lutning på löpbandet, och det var brantare än vad man tror, sa Renée.

aspo_anders-walhjalt-286px

Johan Högstrand, årets vinnare i herrklassen och i mål på 18:41.

En annan som också gjorde ett första försök i loppet var Anders Walhjalt. Han svarade så här på frågan om han har någon förhoppning på tid:

– Absolut inte, absolut inte. Det är med skräckblandad förtjusning jag deltar, det är första gången. Jag kör på så hårt jag kan, och sen så försöker jag slå den tiden nästa år.

En som verkligen vet hur det är att springa loppet är Jonas ”Skåne” Andersson som innehar banrekordet på 17:20.

– Det här är en utmaning som jag brukar rekommendera folk som håller på med ”toughest”-tävlingar, det här är det tuffaste du kan göra när du springer, sa han.

När loppet var över visade det sig att Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson kämpat på bra. Sophia vann damklassen på 24:32 och Gabriella kom tvåa, slagen med bara 18 sekunder av sin kompis. Vinnare i herrklassen blev Johan Högstrand från Göteborg på 18:41.

Äspöloppet 2016 i kortversion

Nyheter

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar

SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den...

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar

Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stö...

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA

Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioakti...

Publicerad: 4 maj 2023