Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson var de snabbaste damerna, etta respektive tvåa i mål. Foto: SKB

Äspöloppet en tuff utmaning

I helgen gick det årliga Äspöloppet av stapeln. Närmare 100 tappra motionärer hade antagit utmaningen att springa 3,5 kilometer i 14 procents lutning, nerifrån Äspölaboratoriet på 450 meters djup upp till markytan.

Loppet avgjordes i två heat så att alla anmälda skulle få springa. Antalet personer som samtidigt får vistas nere i berget är nämligen begränsat till 60.

Två av dem som sprang var Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson. Det var deras andra Äspölopp och före start pirrade det i magen.

– Det är mer en mental kamp än en fysik kamp, det är verkligen den som har viljan som det går bra för, sa Gabriella.

Sophia hade sin taktik för hur hon skulle klara prövningen.

– Jag tänker springa hela tiden, för stannar man blir det jobbigt att starta igen.

Förstagångslöpare

Två som sprang för första gången i år var Kaji och Renée Löwhagen, far och dotter. Trots det nära släktbandet kom de från olika orter, Västervik respektive Nässjö. Båda var nervösa inför loppet trots att de var väl förberedda.

– Jag gjorde det stora misstaget att prova på 14 procents lutning på löpbandet, och det var brantare än vad man tror, sa Renée.

aspo_anders-walhjalt-286px

Johan Högstrand, årets vinnare i herrklassen och i mål på 18:41.

En annan som också gjorde ett första försök i loppet var Anders Walhjalt. Han svarade så här på frågan om han har någon förhoppning på tid:

– Absolut inte, absolut inte. Det är med skräckblandad förtjusning jag deltar, det är första gången. Jag kör på så hårt jag kan, och sen så försöker jag slå den tiden nästa år.

En som verkligen vet hur det är att springa loppet är Jonas ”Skåne” Andersson som innehar banrekordet på 17:20.

– Det här är en utmaning som jag brukar rekommendera folk som håller på med ”toughest”-tävlingar, det här är det tuffaste du kan göra när du springer, sa han.

När loppet var över visade det sig att Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson kämpat på bra. Sophia vann damklassen på 24:32 och Gabriella kom tvåa, slagen med bara 18 sekunder av sin kompis. Vinnare i herrklassen blev Johan Högstrand från Göteborg på 18:41.

Äspöloppet 2016 i kortversion

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 29 november 2016