Hem Äspöloppet har blivit internationellt

Äspöloppet har blivit internationellt

Äspöloppet har blivit en internationell tävling. I år tävlade deltagare från Tyskland, Slovakien, Italien, Polen, Japan, Rumänien och så klart Sverige.

Totalt var det 97 löpare som genomförde loppet. Två japaner från SKB:s systerorganisation i Japan, Numo, sprang för första gången och tyckte att det var mycket tyngre än de hade kunnat föreställa sig.

Snabbaste dam var Emma Blomsterberg från Ängelholm som sprang på 26.09. Hon kunde inte rubba det tidigare damrekordet på 23.10, ett rekord som sattes förra året av Amanda Leo från Apladalens LK.

På herrarnas sida segrade för fjärde gången Mikael Kristensson från Hässleholm, den här gången på tiden 18.06. Jonas Anderssons rekord på 17.20 från 2006 står sig än så länge.

Äspöloppet är 3,6 kilometer långt och går uppför Äspölaboratoriets tunnel som har en lutning på 14 procent. Målgången sker vid tunnelpåslaget på Simpevarpshalvön.

Nyheter

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar

SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den...

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar

Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stö...

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA

Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioakti...

Publicerad: 4 maj 2023