Hem Äspöloppet har blivit internationellt

Äspöloppet har blivit internationellt

Äspöloppet har blivit en internationell tävling. I år tävlade deltagare från Tyskland, Slovakien, Italien, Polen, Japan, Rumänien och så klart Sverige.

Totalt var det 97 löpare som genomförde loppet. Två japaner från SKB:s systerorganisation i Japan, Numo, sprang för första gången och tyckte att det var mycket tyngre än de hade kunnat föreställa sig.

Snabbaste dam var Emma Blomsterberg från Ängelholm som sprang på 26.09. Hon kunde inte rubba det tidigare damrekordet på 23.10, ett rekord som sattes förra året av Amanda Leo från Apladalens LK.

På herrarnas sida segrade för fjärde gången Mikael Kristensson från Hässleholm, den här gången på tiden 18.06. Jonas Anderssons rekord på 17.20 från 2006 står sig än så länge.

Äspöloppet är 3,6 kilometer långt och går uppför Äspölaboratoriets tunnel som har en lutning på 14 procent. Målgången sker vid tunnelpåslaget på Simpevarpshalvön.

Nyheter

Säker, hållbar och effektiv drift på SKB:s anläggningar

SKB har två kärntekniska anläggningar i drift, Mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, och Slutförvaret för kortlivat radi...

Publicerad: 18 januari 2023

Miljödom för utbyggnad av SFR

SKB har i dag fått miljötillstånd för utbyggnad av slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Domen medd...

Publicerad: 21 december 2022

Deldom i artskyddsärendet

När det visade sig att tre gölar måste fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret i Forsmark begärde SKB dispens från arts...

Publicerad: 19 december 2022