Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Tjugo år av teknikutveckling på Kapsellaboratoriet

Den 17 november 1998 invigdes SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn. Laboratoriet har sedan dess varit centrum för utveckling av den teknik som ska användas vid inkapslingen av det använda kärnbränslet. I anläggningen vidareutvecklar SKB även metoder för förslutning och kontroll av kopparkapslarna.

– Under de här 20 åren har vi vidareutvecklat metoder för förslutning och kontroll av de kapslar som det använda kärnbränslet ska inneslutas i. Utvecklingsarbetet vid Kapsellaboratoriet har varit, och är fortsatt en viktig del i vårt uppdrag att ta hand om det svenska använda kärnbränslet på ett säkert sätt, säger SKB:s vd Eva Halldén.

När Kapsellaboratoriet togs i drift fanns det en elektronstrålesvets och utrustning för att kunna genomföra oförstörande provning av svetsen med röntgen och ultraljud. Nu 20 år senare är det en annan svetsmetod som gäller för kapselförslutning, friction stir welding, friktionsomrörningssvetsning. Maskinen installerades 2003 och kan försluta fullstora kapslar som är fem meter långa och en meter i diameter.

Valet av svetsmetod

De fullskaleförsök som gjorts på Kapsellaboratoriet ledde till att SKB 2005 tog beslutet att friktionsomrörningssvetsning skulle användas som metod för svetsning av kapslarna. Beslutet togs efter att de båda svetsmetoderna hade svetsat under produktionsliknande förhållanden och det visat sig att utrustningen för friktionsomrörningssvetsning bäst klarade att leverera svetsar av jämn och hög kvalitet. Sedan dess har utvecklingen fortsatt med förbättringar och modifieringar av utrustningen.

– Vi såg redan tidigt under utvecklingsarbetet att svetsmetoden var lämplig för förslutning av kapslarna. Därefter har personalen vid Kapsellaboratoriet under de senaste 15 åren utvecklat svetsprocessen ytterligare, vilket har gjort den väldigt robust, säger Matts Björck chef för Kapsellaboratoriet.

Framtiden

Utvecklingsarbetet vid Kapsellaboratoriet fortsätter och kommer att intensifieras under de närmaste åren. Nu blir det fokus på den teknikutveckling som behövs för att kunna bygga och driva den kommande inkapslingsanläggningen. I början av 2019 ska en ny röntgenutrustning installeras. Den nya utrustningen är mer flexibel och kommer att göra det möjligt att genomföra en mer varierad provning, som förhoppningsvis även andra än SKB kan dra nytta av.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 14 november 2018